1 augusti, Runt Trekanten

Idag låg de flesta av kanadagässen vid Trekantsparken. Kring sjön såg jag också sothönsen, massor av gräsänder, viggar, en ringduva, fiskmåsungarna, gråtrutsungen och en silltrut. Och så hägern förstås. även idag och förhoppningsvis i fortsättningen ska du kunna se alla bilder på sidan, alltså även de stora, i en ännu större skala.

Det är fortfarande växlande väderlek. Solsken blandas med mulet, regn, åska och blåst. Idag var det mulet på eftermiddagen. temperaturen låg kring 20 grader. Eftersom det var helt vindstilla var det riktgit behagligt ute.


De flesta av de kandagäss, som kom till Trekanten i förrgår, blev nu matade vid Trekantsstranden tillsammans med duvor, gräsänder, gråsparvar och två vuxna sothöns. En av fiskmåsungarna kom också flygande dit. Där var alltså gott om fåglar. Men ett lekfullt utfall från en 15 veckor gammal kattunge fick alla dessa fåglar att fly ut på vattnet eller upp i luften. De vågade sig sedan inte tillbaka.

En ensam ringduva gick och letade mat på gräsmattan ovanför. Sothönsungarna från Trekantsparken såg jag inte till. De har alltså börjat ge sig iväg på egen hand utan föäldrarna.

Sothönsen från Matningsviken låg vid Trekantsstranden. Och den yngsta kullen ur träden vid grillplatsen. De har nu blivit av med allt sitt röda och är mycket duniga och söta. Pannskölden har börjat utbilda sig men är fortfarande gul. en av de vuxna hittade ett äpple flytande på vattnet. En av ungarna övertog det och försökte febrilt hacka tuggor ur det utan att det flöt iväg. Ibland såg det ut att lyckas.

Sothönskullen i Badviken var på hemväg vid bron. Ute i Sjögräsbältet låg några viggar. Och naturligtvis gräsander, liksom överallt annars runt sjön.

På Nybohovssidan såg jag egentligen inga andra fåglar än hägern, som satt där den brukade. Jo förresten, kring en fiskare där flög det en hel del måsar och trutar. där fanns bl a de andra två fiskmåsungarna samt en silltrut, som inte var lika huvudlös som det ser ut på bilden.


Jag tittade i stället mer efter blommor och annat på land. där fanns det en hel del att se. På berghällen vid Blommensbergs-
viken blommade såväl blåklockor (eller är det ängsklockor) som ljung. Det fanns gott om bär i rönnen där, men de var ännu inte riktigt röda. Det var de däremot lite längre fram utefter stranden. Och kastanjerna i Trekants parken såg nästan färdiga ut.

Blåklockor?

Ljung

Rönnbär