5 september, Runt Trekanten

Svanen är fortfarande kvar. Gräsänderna låg som vanligt utefter de flesta stränderna. Sothöns och viggar låg i Sjögräsbältet. Hägern var inte på plats idag heller.

Vädret har fortsatt att växla, men även idag bröt solen igenom tidvis på eftermiddagen. Temperaturen låg strax under 20 grader.


Vid Trekants-
parken fanns några av sothöns-
ungarna och massor av änder. En trutunge låg på vattnet utanför.

Den senaste tiden har det vid ett flyktigt ögonkast sett ut som om det bara fanns honor kvar kring sjön.

Idag tittade jag lite närmare på dem. Då hittade jag en del hanar i "eklipsdräkt",
d v s en ganska oansenlig dräkt innan de i höst återtar den vanliga praktfulla dräkten.

Jag tyckte mig också se att några av ungarna började få en blekare fjäderdräkt än andra och tolkade det som om de var på väg att utveckla hanens mer praktfulla dräkt. Bilderna och mina tolkningar finns här nedanför. Jag hoppas att någon, som är mer ornitologiskt bevandrad, kan rätt mig om jag har fel.


Hane i eklipsdräkt?

Ung andhane byter dräkt?

Hane i eklipsdräkt eller ung andhane byter dräkt?

När vi stod vid Svanboet kom svanen in. Den stannade dock några meter från stranden eftersom vi inte hade något bröd med oss. Nu visade sig sothönsens aggressivitet även inbördes. En sothönsunge jagade iväg en annan från platsen. Bilderna finns längst ner.


Ett tiotal kanadagäss låg och vilade på badbryggan. På bilden till höger ser man tydligt varför de inte är så populära där. Efter ett besök av dem lämpar sig bryggan inte till lek och bad för barnen.

På räcket till den nya bron såg jag en spännande insekt, som jag inte vet vad det är för något. Kan någon månna hjälpa mig med det?

På kvällen kom en stor flock snöskator och slog sig ner på taken till vårt och intilliggande hus. Det hände också för någon vecka sedan. Det verkar lite konstigt eftersom jag inte sett några på marken på mycket länge.


En sothönsunge attac-
kerar en annan...

...och fulföljer attacken ut över vattnet.

Snöskator på grannens tak