9 september, Runt Trekanten

Idag fanns det två svanar i sjön. En flock på ett femtontal kanadagäss rörde sig utefter stränderna. Sothöns och viggar låg i Sjögräsbältet. Gräsänder fanns runt hela sjön.. Hägern var inte på plats idag heller.

När jag gick ut vid tolvtiden sken solen och det var 22 grader varmt. Det blåste dock en del. Medan jag var ute mulnade det på och vinden ökade. Solen kom dock tillbaka då och då under eftermiddagern.


Innan jag gick ut såg jag två svanar borta i Sjögräsbältet. jag tog med mig lite bröd för att kunna locka in dem, så jag kunde se om Aloe var tillbaka igen eller om den nya svanen fått sällskap.

Men svanarna envisades med att stanna kvar långt ute på vattnet eller att närma sig land på motsatt sida mot där jag stod. Det verkade nästan som om de lekte med mig.

Det var lättare att se på de andra fåglarna. vid Trekantsparken låg en del kanadagäss. Fler kom flygande dit över sjön. lite längre ut på vatten låg en silltrut med unge.

I Sjögräsbältet låg, förutom svanarna, några viggar och ganska många sothöns.


Där låg också en simfågel jag inta kan identifiera med mina fågelböcker, Vet någon av er vad det är? Klicka på bilden blir den större. Då kanske det blir lättare. Du kan själv skriva in det på "Iakttagelser från besökare", så att vi får veta.

Några andra simfåglar kom inflygande och gjorde några svängar över vattenytan. Inte heller dem kunde jag identifiera. Kan ni hjälpa mig trots den dåliga kvalitén på bilden till höger?

På förra promenaden tittade jag särskilt på änderna och deras dräkter. Här till höger finns ett annat exempel. Det är en hane med den vanliga dräkten på kroppen men med en blandning på huvudet. På väg till eller från eklipsdräkten?

På land såg jag även en skata med lite konstig dräkt. Men antagligen är det så att det finns små variationer inom de flesta fågelarter, som man oftast inte lägger märke till.


Ja slutligen lyckades jag dock träffa på svanarna vid Fiskevården. De kom in när jag visade upp brödet jag hade med. Och det visade sig då att de inte lille äta ur min hand. Och att ingen av dem var ringmärkt. Det var alltså inte aloe och Elsa utan den nya svanen, som fått sällskap av en annan.

Nu kom också alla de andra fåglarna dit. Där var fullt med gräsänder, kanadagäss, sothöns förutom svanarna.

Hägern var inte på plats i dag heller.