6 och 7 juni, Runt Trekanten

Jag såg sothönor och gräsänder med ungar samt svanar, kanadagäss, skrattmåsar, stadsduvor och en knipa.

Veckan har bjudit på växlande molnighet men med ganska mycket solinslag. Eftermiddagstemperaturerna har varierat mellan 15 och 25 grader. Enstaka regnskurar har förekommit men som vanligt aldrig på eftermiddagarna.

De flesta sothönsungarna är nu kläckta och simmar omkring
Eftersom det var ett tag sedan jag tog promenaden runt sjön passade jag på den 6 juni för att se hur läget var med alla ungkullar i sjön. Naturligtvis var jag mest intresserad av sothönsen. Men bilderna från den sjätte blev ganska misslyckade, så jag gjorde om promenaden den 7 juni. Och jag såg väl ungefär samma saker då.


Vid Trekants-stranden hade sothönsen fått sju ungar som jag såg. Första dagen matades de inne bland de skyddande träden. Andra dagen hade de sökt sig in till land en bit från boet. Där blev de matade med bröd, d v s de vuxna tog emot brödet och fördelade det på ungarna.


Jag har under våren sett ett par sothöns mitt på Trekantsstranden, men de har sett ut att sakna bo. Nu upptäckte jag ett nybyggt bo där. Från land skymdes det bara av en trädgren. Lövverket ovanför var också väl glest. Såvitt jag kunde se alltså ett ovanligt oskyddat bo. Den ena sothönan låg stadigt i boet, så det verkade som den ruvade. Den andre fortsatte att bygga på boet men passade då och då på att vila sig på land. Det är alltså en sent påbörjad häckning av ett ungt, oerfaret par. Jag hoppas att det går bra ändå.


Paret vid Matningsviken upptäckte jag kring en pil på andra sidan viken, mot Trekantsstranden till. Föräldrarna utstötte sina varningsläten så att ungarna skulle hålla sig kvar under grenverket. Jag fick ändå några bilder på dem i kanten av lövverket när de blev matade. De såg ut att vara minst fyra stycken.


Vid Grillplatsen möttes jag av en sothöna, som också varnade ungarna att komma fram ur lövverket. jag såg dem alltså inte och vet inte hur många de var.

I vattnet intill bersån vid Anticimex såg jag första dagen en familj med åtminstone sex ungar. Jag har tidigare i vår sett ett sothönspar där, men inte sett att de byggt något bo. Men det hade de tydligen. Dagen därpå höll de sig dolda i lövverket.

Familjen vid Svanboet höll sig kring sitt bo första dagen. Den andra dagen låg de på andra sidan Svanboet. De höll sig tätt intill stranden för att få så mycket skydd som möjligt. De var ju minst sju från början. Nu såg jag åtminstone fem av dem.


I Blommensbergsviken fanns minst sex ungar. Föräldrarna försökte få även dem att hålla sig inne under det skyddande lövverket men med blandad framgång. Ibland blev de för ivriga och mötte föräldrarna ute på öppet vatten. Dessa försökte vänta med matningnen till dess de var inne bland grenarna men var inte helt konsekventa. Ibland lyckades en unge tigga till sig maten på vägen.


Sammantaget såg jag alltså minst 30 sothönsungar i fem olika kullar. Kring ytterligare ett bo fanns det troligen kläckta ungar. Och i ett sjunde bo pågick ruvningen fortfarande. Det är således betydligt fler sothönsungar än jag sett något tidigare år.

Änderna och deras ungar
Gräsänderna har - som jag uppfattar det - också varit ovanligt många i år. Det har naturligtvis lett till ovanligt många kullar med andungar. Men hos änderna är det svårtare att lokalisera bona. De är inte heller lika revirbundna som sothönsen är i början. Därför har jag svårt skilja de olika kullarna från varandra. Men jag har nog sett åtminstone tio olika andkullar med olika ålder i och kring Trekanten. Antalet ungar har varierat mellan fem och tolv såvitt jag sett.
Små andungar vid Trekantsstranden
Äldre andungar vid Trekantsstranden

Andkull vid Grillplatsen

Andra fåglar

Men naturligtvis fanns det en hel del andra fåglar kring sjön.


De flesta låg vid stranden av Trekantspar ken. Där fanns svanparet som tydligen tänker stanna i sjön utan att häcka i år. Dar fanns tre kanada-
gäss. Där fanns ett otal måsar, mest skrattmåsar. Stads-
duvor var det naturligtvis också gott om med så mycket folk på gräsmattorna. Det blir mycket kvar-
glömda matrester.


PS. En kniphona på besök


Mot kvällen den 8 juni mötte jag en kniphona på besök utefter Trekantsstranden. Jag gissar att det var samma hona som fanns här en tid i april, delvis tillsammans med en hane då.

Hon var nu på väg ut mot sjön när jag kom ner till stranden. Då vände hon och simmade nästan ända fram till mig innan hon åter vände ut från stranden.