24 juni, Vid Trekanten

Jag såg många sothöns, några fiskmåsar och en knipa, alla med ungar samt kajor, kanadagäss, gräsänder, skrattmåsar och en silltrut.

Idag gjorde jag min första promenad efter min minisemester. Det var strålande sol och högsommarvärme, upp emot 25 grader.

Mest skrattmåsar, men också kajor, fiskmåsar och silltrutar vid Trekantsparken
Kring stranden vid Trekantsparken hade samlats en stor mängd fåglar. Matning pågick från flera bänkar. Där fanns många fler skrattmåsar än vad det brukar finnas den här tiden på året, då de flesta av dem brukar häcka på annan ort.

Där fanns också en silltrut och ganska många fiskmåsar och stadsduvor. Men mest överraskande var 4-5 kajor. Det var det länge sedan jag såg här.

Knipan med ungar
På vägen bort låg knipan med sina tre ungar i närheten av Fiskevården. Ungarna börjar bli ganska skickliga dykare. De kan vara under vattnet länge och verkar att helt kunna hitta sin egen mat där.



När jag på nytt stod vid stranden av Trekantsparken på hemvägen och tittade på alla fåglarna, som slogs om maten på vattnet, kom två av knipungarna insimmande och gav sig in i kampen helt på egen hand. De fick väl sina tjuvnyp men fortsatte ända att försöka få med sin del av kakan.

Sothönsen och deras ungar
Sothönskullen från Trekantsparken höll nu till vid Fiskevården.

Nästa kull, som väl är den yngsta av alla i sjön, låg i skydd av en trädstam vid Trekantsstranden. En av föräldrarna matade dem. Den andre stod och putsade sig en bit därifrån. På hemvägen hade det gått upp på land allihop.

Vid Matningsviken var ungarna lite utspridda. Några stod på land, andra, som de på bilden, låg ute bland lövverket.


Vid Grillplat-
sen visade sig nu ungarna för första gången för mig. Det var, så vitt jag kunde, se fyra stycken. De simmade omkring och blev matade av föräldrar-na.

På stranden stod fyra kanadagäss och tittade på.


Jag såg inte till någon sothönsunge vid bersån vid Anticimex. Det har jag ju bara gjort en enda gång. Så jag är inte överraskad.

Där låg bara ett par gräsänder och dåsade i skuggan. Jag tror det var ungar, det börjar ju bli svårt att skilja dem från de vuxna änderna nu.

Jag kunde skymta en unge i sothönsboet vid Svanboet. Det plaskade till ordentligt strax intill. Någonting virvlade runt ordentligt ett tag innan allt stillnade till och några luftbubblor steg mot yta. Kan det ha varit en gädda som fångade en sothönsunge eller något annat?

Någonting som såg ut som en sedan länge död, nu tillplattad sothönsunge låg på gångvägen.


Jag såg inte till den kull, som jag senast sett mellan badet och bron.

Men alla ungarna i Blommens-bergsviken höll till i boet. En av föräldrarna kom in med mat till dem medan jag stod där.


Sothöns fångar och äter kräftor
På hemvägen pratade jag med Sportfiskarnas ordförande, som berättade för mig att sothönsen åt upp en del av de kräftor de planterat in i Trekanten. Det hade jag aldrig sett, så jag trodde att det var mycket ovanligt.


Men minuterna efter det jag lämnat honom fick jag se just det, att en sothöna kom upp med en kräfta den fångat. Den plockade ut innehållet och fördelade det till sina ungar. Kvar blev bara ett helt tomt skal. Jag fick samtidigt höra att den tagit en annan kräfta tidigare på dagen. Det är tydligen inte alls så ovanligt.

Sothönan plockar ut inkråmet i kräftan...
...och fördelar det till ungarna

Endast ett helt urätet kräftskal blev kvar

Efter måltiden simmade alla åtta ungarna tillsammans med den vuxne tillbaka mot sitt bo bland träden medan en skrattmås tittade på.

Strandskatorna och fiskmåsarna på taket
När jag kom hem verkade strandskatorna ha lämnat taket. Ungarna var väl flygfärdiga. Men tydligen inte helt. Jag har vid några tillfällen nu sett åtminstone en av strandskatorna sitta där som vanligt.


Fiskmåsarna, som var betydligt yngre, är kvar. Oftast när jag tittar efter dem ser jag en eller två ungar springa omkring medan en eller ett par vuxna övervakar från kanten. Men vid ett tillfälle har jag sett alla tre ungarna där. Så alla tre verkar överleva den första, farliga tiden. Taket är kanske en relativt säker uppväxtplats för dem.