20 februari, Vid Trekanten

Jag såg talgoxar, blåmesar, gråsparvar, pilfinkar, koltrast, större hackspett och skata.

Ännu en strålande vinterdag
Det börjar bli tjatigt med den här rubriken, men så var det återigen. Natten var rejält kall. På morgonsidan uppmätte min termometer -22,4 grader, såvitt jag minns det kallaste jag upplevt i Stockholm sedan 1956. Så här såg det då ut när månen gick ner över Essingeledan.

På förmiddagen var det strålande solsken, men på eftermiddagen skymde ett tunt molntäcke himlen. Temperaturen hade då stigit till ca fem minusgrader och det blåste en del från sjön. Det fladdrade rejält i parasollerna kring korvståndet på isen, där det ändå var ganska mycket människor ute.

Gråsparvar, pilfinkar, talgoxar, blåmesar och en koltrast vid Fågelparadiset

Vid Fågelparadiset var det fler fåglar än på länge. Mest såg jag talgoxar. De flaxade som vanligt nervöst upp och ner melllan marken och grenarna på de små träden där. Blåmesarna satt mer stilla på sina grenar och åt i lugn och ro. Inne bland buskarna var det gott om gråsparvar och en och annan pilfink. En koltrast flög upp på en gren, men hann försvinna innan jag fick fritt kamerafält.

Pilfink med helbrunt huvud, gråsparvshane med grått och brunt huvud samt gråsparvshona med en mer otydlig
färgsättning
Talgoxe vid Fågelpara-diset Talgoxe vid Fågelpara-diset Gråsparv, hane vid Fågelparadiset

En ensam skata satt i snön utanför restaurangen. De låga buskarna utanför restaurangen var nästan helt snötäckta. Gråsparvarna började söka skydd för natten under dem.

Mest pilfinkar men också en större hackspett vid Matningsviken

I buskaget vid Matningsviken, där man brukat hänga ut ganska många talgbollar i vinter, fanns inga talgbollar alls. där hängde bara tomma nät. Några pilfinkar letade efter matrester i snön under träden. även en större hackspett, en hona, var där och letade. När den inte hittade något flög den upp i ett träd vid stranden och sedan vidare bort mot Svanboet.

Gråsparvarna hade börjat samla sig kring skatboet i Kryddparken, där de brukar övernatta. Även en skata dök upp där men försvann snabbt. Om det var frivilligt eller om den blev bortjagad hann jag inte se.