6 februari, Runt Trekanten

Jag såg skator, koltrastar, snöskator, stadsduvor, skrattmåsar, talgoxar, blåmesar och gråsparvar.

Ännu en strålande vinterdag
Vädret har varit lite blandat sista veckan med omväxlande sol och mulet väder. Det har varit obetydligt med snö och blåst ganska lite. Temperaturen har nästan hela tiden legat några grader över noll.

Idag var det en strålande vinterdag. Solen sken från en klarblå himmel. Det var ett par plusgrader och blåste obetydligt. Det var mycket folk ute på isen när vi gick ut vid ettiden.

Gråsparvarna vid skatboet i Kryddparken
Jag var nyfiken på vad som hände i skatboet i Kryddparken. Var det fortfarande fullt med gråsparvar? Därför började jag där.


Då fanns det inga fåglar alls där. Men när vi återkom vid slutet av promenaden såg det ut som det brukar göra mot slutet av efter-
middagen, d v s med massor av gråsparvar runt boet och ständigt fler som kommer dit. det blir för mig allt tydligare att de faktiskt tillbringar natten där i boet.

Gråsparvar kring skatboet senare på eftermiddagen.

Ett par skator satt i ett träd intill utan att ingripa. Det var väl inte deras bo. I ett annat träd intill fanns en flock blåmesar. I närheten fanns några talgoxar och koltrastar. Men när jag slänge ut bröd till dem vågade de sig inte fram medan jag var kvar.


Däremot kom tre stadsduvor flygande. De gjorde några svängar i luften innan de slog sig ner i ett träd. Först efter ytterligare en stund vågade de sig ner på marken och började äta. Även några måsar flög över men ansåg det tydligen inte lönt att landa. Eller också såg de inte brödet...


Mest talgoxar på sluttningen mot Nybohov
När vi gick på sluttningen mot Nybohov hörde Marianne ganska många småfåglar, mest talgoxar. Vi fick dock bara syn på en uppe i toppen på ett träd längre ner på sluttningen. Vi kom den alltså ganska nära.

Mellan badet och Svanboet började det nu bli barmark utefter sjön. Det kändes nästan som om våren redan var på gång. Till den känslag bidrog väl att vi också kunde höra och skymta småfåglar där och kring Terrassen. Men än är det väl långt till vår?

Mest blåmesar bland buskarna vid Matningsviken


Bland de nu ganska tomma näten med talgbollar i buskarna vid Matningsviken såg vi ett par blåmesar framme vid det som fanns kvar. Jag kunde också skymta talgoxar och gråsparvar där, men de höll sig i bakgrunden inne bland grenarna.


I ett träd utanför restaurtangen satt en snöskata och några koltrastar. Bland de mindre träden fanns talgoxar och blåmesar. Och inne bland de låga buskarna fanns alla de gråsparvar och pilfinkar, som nu hade slagit sig där för natten. Där var de väl skyddade mot köld och alla andra faror.

Koltrastar och andra fåglar vid Fågelparadiset


När jag kom fram till Fågelparadiset satt där en koltrast i ett litet träd. Intill fanns några talgoxar, blåmesar och gråsparvar. På marken satt en liten flock stadsduvor. När jag kom närmare lyfte de och flög skrämda in i en av byggnaderna i Nordströms trä. där fanns tydligen deras natthärbärge.