Island den 24-30 september


Island är ungefär en fjärdedel så stort som Sverige. Där bor 300 000 invånare.
170 000 av den bor i huvudstaden Reykjavik med förstäder.

Island ligger i sprickzonen mellan de Nordamerikanska och Eurasiska kontinental-
plattorna. Sprickzonen löper från sydvästra till Nordöstra Island, De båda plattorna glider isär med ca 2 cm per år. Det medför sättningar i berggrunden, som i sin tur medför relativt täta vulkanutbrott och jordbävningar. Hela Island är därför uppbyggt av lavamassor. Att plattorna glider isär medför också att jordskorpan är tunn, särskilt i själva sprickzonen, Det i sin tur medför rikligt med varma källor och
t o m geysrar. Det här formar Islands natur till en av de mest märkliga i världen. Det blir inte mindre spännande av att här också finns några av världens största glaciärer. Vill du läsa mer om Island kan du göra det i Nationalencyklopedin eller Wikipedia. Nedan finns en karta över Island med våra utflykter inlagda.

Vår vistelse på Island

Keflavik

Sedan alla tullformaliteter avklarats gjorde vi en kort promenad i Keflavik. Staden är mest känd för att Islands internationella flygplats ligger där. Den var tidigare också en amerikansk militärbas men den har nu flyttats därifrån. Hamnen är också viktig för det isländska fisket.

Sightseeing på Reykjanes

På morgonen efter ankomsten till Keflavik lämnade vi M/S Quest. En buss förde oss ut på en sightseeingtur på Reykjanes innan den lämnade av oss vid vårt hotell i Reykjavik. Hela näset är uppbyggt i sen tid av vulkanutbrott och jordbävningar. Det är flackt och låglänt med mycket lite växtlighet. På många ställen ryker det ur jorden från varma källor.


En av dessa är Blå Lagunen. Den skapades när man borrade efter varmt sötvatten. I stället fick man upp saltvatten, som mättats med svavel och andra mineraler under sin passage genom den porösa lavan. Lagunen har blivit ett populärt utomhusbad året runt med vatten-temperaturer kring 37 grader. På sina håll var det ännu varmare.

Vi besökte också Islands sydvästligaste udde, Reykjanesta. Trots att det var nästan vindstilla vräkte mäktiga vågor in mot de branta, svarta klipporna. Tidigare på året var det fullt med fåglar här men de hade flyttat nu. Kvar fanns mest stormfåglar och en del trutar.

Reykjavik

I resan ingick en avskedsmiddag på en restaurang på ön Vidöy utanför Reykjavik. den var inrymd i Islands äldsta hus, byggt 1755.


På båtturen dit såg vi en brand inne vid hamnen. Det visade sig vara ett av Islands äldsta och mest välkända hus Höfdi som brann. Det var
bl a där som Reagan och Gorbatjov möttes när de avslutade det kalla kriget. Vi skulle besöka det huset som första mål på sightseeingen dagen därpå. Vi hörde senare att skadorna inte var så stora som man först befarat.

När vi skulle åka hem från middagen hade stormen nått fram. Trots att det lilla fartyget var byggt för valjakt och vinden kom akterifrån blev det en ganska besvärlig överresa.

Här avbröt vi den arrangerade resan. Vi gjorde i stället egna utflykter på Gyllene Cirkeln och till Vestmannaeyjar. De får dock egna sidor.

Sista dagen på Island ägnade vi oss åt sightseeing och lite shopping i Reykjavik.. Den började i källaren på vårt hotell. När hotellet skulle byggas upptäckte man grunden till ett vikingahus. Med hjälp av de gamla isländska sagorna och modern C14-datering kunde man fastställa att huset byggts år 871(+/-2 år) av Reykjaviks förste invånare Ingolf Arnarsson. Grunden lämnades kvar och blev kärnan i ett modernt, mycket spännande muséum.

Vi besökte också Hallgrimkyrkan. Det är en mycket vacker och mäktig byggnad. Tyvärr var tornet inklätt i byggnadsställningar och utsiktsplatsen däruppe avstängd. Därför var exteriören inte särskilt imponerande. Det var däremot interiören. Det var en av de vackraste jag sett i en kyrka, ja kanske över huvud taget.

Även stadshuset är värt att nämna. Det låg vid den stora och fågelrika dammen Tjörnin. Dess exteriör samspelade på ett spännande sätt med dammens vattenspegel.

Finanskrisen på Island
På Island medförde förra årets finanskrasch betydligt allvarligare konsekvenser än på de flesta andra håll. Islands ekonomi byggde i stor utsträckning på att bankerna lånat ut betydligt mer än vad de hade täckning för. Med de pengarna igångsattes för isländska förhållanden enorma byggnads- och vägprojekt som omedelbart avbröts vid kraschen. Överallt i Reykjavik såg man utschaktade byggnadstomter eller byggnadsskelett på 10-20 våningar som bara stod övergivna och förföll. Detsamma gällde många vägprojekt.

Många isländska privatpersoner hade köpt dyra villor och bostadsrätter till låga räntor. Med de nuvarande höga räntorna och det fallande penningvärdet hade de inte råd att behålla dem. Men eftersom ingen längre hade råd att köpa dem blev de praktiskt taget värdelösa och personerna som lämnade husen skuldsatta. Många blev dessutom arbetslösa. Detta har lett till en massutvandling av islänningar.

Men för oss som turister var det bra. Island, som före finanskraschen var ett av de dyraste länderna i Europa, var nu ett av de billigaste.