1 november, Vid Trekanten och Gröndal


Det hade varit en klar frostnatt som övergick i en dag med strålande sol och vind-stilla. Temperaturen steg under dagen till +2 grader. Det låg dock fortfarande is på vattenpölarna på gångvägen.

Redan på förmiddagen såg jag från mitt fönster att den senaste svanen åter var här. En skarv kom inflygande och lade sig att fiska kring plattformen. Ett tjugotal kanadagäss gick och betade i parken. Och några unga skrattmåsar höll till i vattnet där utanför.

När vi gick ut vid ettiden höll en dam på att mata fåglarna vid just Trekantsparken. Runt omkring henne fanns förutom kanada-gässen, skrattmåsarna och de vanliga duvorna, gråsparvarna och gräsänderna även två skator, svanen, en sothöna och en grågås!

Grågåsen poserade. En kana-dagås kollade in om kameran gick att äta. Skrattmåsarna höll på att byta från den brunspräck-liga ungfågelsdräkten till den vita vinterdräkten med mörka fläckar på sidan av huvudet. Svanen hade bråttom och ville äta direkt ur påsen. Två skator övervakade det hela från en trädstam bredvid.

Gråsparvarna började söka sig till sina vinterbon under taket på Fiskevården. I Matningsviken stod ytterligare en dam och matade fåglar. Kring henne fanns mest gräsänder och gråsparvar. Ute på vattenspegeln utanför låg fem storskrakar. Det är det första besöket av dem i höst som jag noterat. Tittar man noga på bilden har storskraken till höger en fisk i munnen. I sjögräsbältet låg sothönsen, gräsänder och en grupp viggar. Kort sagt – Trekanten visade i dag upp allt den har att bjuda på.
T o m skarvarna vid Plattformen var där. Jag saknade bara hägern!

Lägg därtill intensiva färger på vass och nedfallna löv, Vad kan man mer begära av november!

Vi konstaterade också att funda-mentet till gångbron med re-ningsanläggningen i Blommens-bergviken var lagt och att man höll på att lägga dit brobanan innan vi tog av mot Gröndal.

Intill kyrkan satt det snöskator i träden på båda sidor om vägen. Den ene kalasade på rönnbär.

I ett annat träd utanför kyrkan satt också en flock grönfinkar.

På en husvägg på hemvägen satt en talgoxe och försökte titta in.

När jag passerade Fiskevården satt en skata vackert på räcket till bryggan..