20 november, Runt Trekanten och upp på Liljeholmsberget


Det hade varit snöblandat regn och friska vindar under natten. På förmiddagen blev det dock solsken, vindstilla och några grader under noll. Ett mycket skönt väder om man var klädd för det.

Jag gick ut vid elvatiden. Nere vid stranden var det mest gräsänder. Vid Fiskevården låg en flock skrattmåsar på vattnet. Även de vuxna skrattmåsarna började nu gå över till vinter-dräkt då det svarta på huvudet försvinner och ersätts av fläckar på sidan i stället. De flesta hade nu någon slags mellanting. Där fanns också några unga trutar, varav en gick upp på land mitt bland förbipasserande.

I Matningsviken fanns ett tiotal kanadagäss och en hel del gräsänder. Jag gick upp på terrassen. Däruppe var det gott om koltrastar och snöskator. Jag såg också några talgoxar och blåmesar. Och en grönfink, som jag följde ett tag.

Storskrakarna var idag utspridda längs alla stränder. Det gjorde att det gick att få ganska bra bilder. Skrakarna fiskade var och en för sig idag. Ingenstans såg jag mer än tre storskrakar ihop.

Det var tomt i badviken men jag såg såväl gräsänder och sot-höns som skrakar och viggar ute vid Sjögräsbältet. I Blommens-bergsviken höll man på att arbeta med bron. Innanför den hade det lagt sig ett riktigt istäcke på en del av vattnet. Det var väl höstens första sjöis här.

Det fanns alltså gott om fåglar även idag. Men svanen, som jag sett hela veckan, var nu borta, liksom hägern och skarvarna.

Sedan jag fullbordat varvet runt sjön hade jag ett ärende upp på Liljeholmsberget. Där slog jag mig ner vid ett fågelbord där det var fullt med fåglar. Jag fotograferade grönfink, blåmes, talgoxe och gråsparv. Det blev alltså ovanligt många hyggliga foton idag.


Gråsparv på Liljeholmsberget

Talgoxe på Liljeholmsberget

Storskrakar utefter stranden mot Nybohov