Vår resa till Australien 11 mars - 3 april 2011 med besök i Hongkong och Singapore på vägen


Årets resa gick till Australien. Det fanns flera skäl till det. Det viktigaste är att där finns ett djurliv som totalt skiljer sig från det i resten av världen. Många av de vanligaste djuren - kängurur, koalor, näbbdjur m fl - finns bara där, ingen annanstans. Det ville vi uppleva. Även naturen i övrigt är mycket speciell. En bidragande orsak till val av resmål kan också ha varit att vi därmed har besökt alla sju kontinenterna - Europa, Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika, Antarktis och nu alltså Oceanien.

Inför resan hade vi diskuterat mycket om vad vi ville se och uppleva och hur vi tänkte oss blandningen av upplevelser och rekreation så att resan skulle kännas både intressant och avkopplande. Vi presenterade våra tankar för Australienresor, som på ett föredömligt sätt lade upp en resrutt och ett program för resan. Sedan ordnade de allt det praktiska så att vi bara hade att stå på rätt ställe vid rätt tidpunkt och med rätt biljett i handen för att bli upphämtade och transporterade dit vi ville.

Hur vi reste kan du se på den här kartan.

Vi bodde på enkla, centralt belägna hotell eller på anläggningar i anslutning till de turistattraktioner vi besökte.

Hongkong
På resan till Australien gjorde vi ett uppehåll i Hongkong. Skälet var kanske inte så mycket att vi ville se staden utan mer att vi behövde ett avbrott i den annars bortåt 30 timmar långa resa, som det var till Australien.
Utsikt från Victoria Peak

Vi stannade i tre dagar och det blev en positiv överraskning. Istället för att vara en tätpackad, hetsig och stressig stad upplevde vi en stad med många olika sidor som fungerade i ett lugnt tempo och utan jäkt och trängsel. Slående var kontrasterna mellan högt och lågt, gammalt och nytt samt asiatiskt och europeiskt. Vistelsens höjdpunkt var väl besöket på Victoria Peak med den fantastiska utsikten mot och över alla skyskraporna framför oss. Läs mer

Sydney
Vi tillbringade fem nätter i Sydney. Förutom att strosa runt och uppleva staden träffade vi på en yngre släkting och firade S.t Patriks Day tillsammans med henne på innepuben Lord Nelson. Där var fullt i flera bemärkelser. Tillsammans med henne utforskade vi också hennes hemtrakter i Paddington.


Vi gjorde en sight-seeingtur med buss med det självklara stoppet vid Mrs Macqarie´s Point för att bese Sydney Opera House och Sydney Harbour Bridge. I stadsrundturen ingick också ett besök på surfarnas paradis Bondi Beach söder om sta´n.

Vi företog också en tur med båt för att bese hamnen och operan från sjösidan.

Sydney Opera House från Mrs Macquarie´s Point

I Darling harbour besökte vi Sydney Aquarium, ett av världens största med bl a stora bassänger med hajar och rockor, som man kunde gå i tunnlar igenom.

Intill det låg Sydney Wildlife World, ett litet zoo i flera våningar där man med levande djur försökte visa på utvecklingshistorien för den märkliga Australiska faunan.
Läs mer

Blue Mountains
En av dagarna i Sydney gjorde vi en utflykt med minibuss till Blue Mountains, som den här delen av Great Dividing Range kallas.


Där besökte vi Blue Mountains National Park och fick närkontakt med en familj med grå jättekängurur. Här fanns också många spännande fåglar, bland dem kookaburran eller skrattfågeln.

När vi sökte oss högre upp i bergen för att få se på de fantastiska vyerna där hamnade vi i tät dimma.

Grå jättekängurur med unge

På hemvägen besökte vi Featherdale Wildlife Park. Det var en liten men trevlig djurpark där man kunde gå fritt bland många av Australiens spännande däggdjur och fåglar. Man kunde också mata kängurur och emuer och klappa en koala.
Läs mer

The Outback - Uluru (Ayers Rock), Kata Tjuta och Alice Spring
The Outback kallas egentligen allt land i Australien väster om den stora bergskedjan Great Dividing Range. Men som kärnan i The Outback räknas de ökenartade områdena mitt i Australien med Alice Springs som huvudort.


Där besökte vi de två mycket speciella röda bergsforma-tionerna Uluru (kallades tidigare Ayers Rock) och Kata Tjuta. Särskilt Uluru ska ses vid solnedgång och -uppgång, då bergssidorna hela tiden skiftar färg.

Uluru i kvällssol

Vi besökte också Alice Springs, som närmast gav intryck av en nybyggarstad i Vilda Västern, trots att de flesta husen var moderna och gatorna raka och breda. Läs mer

Cairns med Stora Barriärrevet och regnskogen kring Kuranda
Cairns var vår utgångspunkt för två av äventyren på resan. Det mest intressanta med staden i sig var strandpromenaden utefter Trinity Bay. Vattnet där var så långgrunt att en många hundra meter bred, dyig strandremsa torrlades vid ebb. Det var ett paradis för såväl krabbor som olika sorters vadarfåglar.

För oss lockade annars mest möjligheten att snorkla i Stora Barriärrevet, som sträcker sig utefter nästan hela Australiens ostkust. Av olika skäl blev väl inte snorklingen den bästa jag varit med om men den var nog helt OK. Man kunde där också titta på fiskar och koraller i en båt försedd med glasfönster under vattenytan.
Revet Michaelmas Cay i Stora Barriärrevet

Det andra äventyret kring Cairns var en tur upp i bergen kring Kuranda med den regnskog som finns där. Man tog ett musealt tåg från guldruschens dagar på 1880-talet upp i bergen. Sedan fanns olika attraktioner inne i regnskogen innan man tog en linbana ner över regnskogen, så att man fick se den uppifrån. Det var en märklig upplevelse. Läs mer

Darwin och Kakadu National Park
Vår vistelse i Australien avslutades i trakterna av Darwin på Nordkusten. Vårt intryck av själva staden var att den var tråkigt. Det intrycket förstärktes naturligtvis av att det ideligen kom intensiva regnskurar medan vi var där. Det var väl i och för sig inte så konstigt eftersom vi var där i slutet av tiden för monsunregnen.

Men vi tillbringade två hela dagar i Kakadu Nartional Park som nog blev hela resans höjdpunkt. Vid den här årstiden översvämmas alla floder av monsunregnen så att skogar och grässlätter omvandlas till våtmarker.


Det var fantastiskt att med båt glida fram mellan trädstammarna och titta på alla fåglarna, t ex jassanan som påstås kunna gå på vattnet.

Mest spännande var dock den här ca 4 meter långa saltvattenkro-kodilen, som gjorde en lov alldeles intill vår båt.

En ca 4 meter lång saltvattenskrokodil gjorde en lov kring båten

Vi gjorde också en flygtur mot de två vattenfallen - Jim Jim falls och Twin Falls - som faller utför förkastningsbranten från Arnhem Land. När det finns vatten i fallen är de omöjliga att komma nära från marken. Läs mer

Och Darwin blev vårt sista stopp i Australien.

Singapore
Men precis som på nerresan gjorde vi ett stopp på vägen hem för att få ett avbrott i den långa flygningen. Det blev i Singapore, kanske mest för att vi redan varit i alternativer Kuala Lumpur. Vi stannade där i två dagar.


Även Singapore var en positiv överraskning för oss. Bebyggelsen föreföll kanske lite modernare än Hongkongs men ännu mer varierad. Framförallt använde man färg och ljus på ett spännande sätt i stadsbilden. Här besökte vi bl a Chinatown och gjorde en kvällstur med båt på Singapore River.

Singapore River med omgivande bebyggelse och parker

Vi gjorde också en utflykt till Sentosa, den stora nöjesön för såväl ortsbor som turister. Vi besökte bl a Butterfly Park & Insect Kingdom med mest fjärilar, åkte upp i Tiger Sky Tower för att beundra utsikten över Singapore och dess hamn samt tog den spektakulära linbanan tillbaka till fastlandet. Läs mer

Och från Singapore flög vi hem via London.

Sammantaget var det en fantastisk resa full av starka intryck. Jag har tagit god tid på mig att bearbeta allt innan jag kunnat skriva det här. Vi hade en del motigheter i början med resväskor på drift och tappade plånböcker, men på det hela taget tyckte vi att allt var mycket väl planerat, att vi fick se det vi ville och kanske mer därtill och att det ganska ofta dök upp positiva överraskningar. Mina kanske orimligt höga förväntningar på snorklingen i Stora Barriärrevet infriades väl tyvärr inte till fullo. Och jag hade kanske hoppats på att få se fler av djuren i vilt tillstånd men det blev ju ändå en hel del, främst i Kakaduparken. Och när jag tänker efter - hur ofta har jag sett älg i vilt tillstånd i Sverige?

Så jag är mer än nöjd med vår resa.


Vårt hotellrum i Cairns. Inte det lyxigaste men nog det mest trivsamma
Nathan Road i Hongkong i dagsljus
Färjan mellan Hongkongön och Kowloon på fastlandet
Inne på Lord Nelson i Sydney
Amatörsurfare på Bondi Beach utanför Sydney
Man gick i en tunnel under bassägerna på Sydney Aquarium
Kasuar på Sydney Wildlife World
Kookaburra, skrattfågeln
Större gultofskakaduor i dimman uppe i Blue Mountains
Matning av kängurur och emuer i Featherdale
Kata Tjutas röda bergvägg
Saloon i västernstil i Alice Springs
Spetsstjärtad snäppa på stranden vid Trinity Bay
Marianne snorklar
Barron Falls från linbanan
Hotellets i Darwin läckande lobby
Översvämmad paperback-skog i Magella Creek Billabong
Jassana som "kan gå på vatten"
Inflygning mot Jim Jim Falls
Färggrann bebyggelse i Singapore
Traditionellt "chinatown-utbud" i modern tappning
Del av hamnen i Singapore från linbanan
En känguruunge, som i bokstavlig mening lagt benen på ryggen, får avsluta denna reseberättelse från Australien