20 och 27 december, Runt Trekanten

Runt Trekanten såg jag steglitser, blåmesar, pilfinkar, gråsparvar, skrattmåsar och skator.


Före jul var det kallt och snöade mycket. Den 20 december var det verkligen vinterväder och relativt ljust när jag gick ut fast det var vid tretiden på efter-
middagen dagen före vintersolståndet. Det blev mest vinterbilder på min promenad eftersom det fanns få fåglar kring sjön. Det fanns dock några blåmesar i träden och buskarna vis straden mot Trekantsparken.Kring julafton töade det och föll lite snöblandat regn. Det tärde en hel del på snötäcket, särskilt på isen på Trekanten. Men senare under julen kom det mer snö. Det blåste också mycket. Det lockade inte till promenader.

På tredjedag jul hade det slutat snöa och blåsa. Det var dock fortfarande grått och relativt mörkt när vigick ut vid tvåtiden. Temperaturen låg då på sex minusgrader.

Enstaka skrattmåsar svävade över gräsmattorna på jakt efter något ätbart i snön. en stor flock småfåglar flaxade oroligt omkring bland alarna vid Trekantsparken. Jag tror att det var grå- och grönsiskor blandat.

En annan flock småfåglar satt i en al vid Trekantsstranden. Jag trodde först att det också var gråsiskor, som ju i huvudsak lever på frön i alkottarna.


Men det visade sig att det var steglitser. Det är första gången jag ser sådana här även om det på skyltarna runt sjön nämns som vanliga besökare. Tyvärr blev nästan alla bilderna riktigt dåliga.


Jag tog en sväng bort mot kollektivhuset och den uteplats jag förra vintern kallade "Fågelparadiset". Där brukar man mata fåglarna vintertid. Man hade börjat redan nu. Därför såg jag gråsparvar, pilfinkar, skator och en koltrast där.

Vid badplatsen hade några skator hittat en hel, slängd pizza på gångvägen. Det blev ett rejält skrovmål för dem.

Vi hörde en hel del fåglar omkring oss, men det var alldeles för mörkt för att ens försöka fotografera. Jag kunde dock få några halvdana kort på en blåmes, som åt bär från en buske på berghällen vid Blommensbergsviken.