18 december, Runt Trekanten

Jag såg svanar, gräsänder och sothöns på vattnet. Runt omkring såg jag kråkor, blåmesar, pilfinkar och gråsparvar.


Det snöade och blåste nästan hela gårdagen. Idag låg det ett rejält snötäcke. snöfallet hade upphört och solen sken. Det var helt vindstilla och sex grader kallt när jag gick ut vid halvtiotiden. En helt fantastisk vinterdag.

Ett tunt islager hade lagt sig över hela sjön.Ett par blåmesar kom inflygande och slog sig ner bland trädgrenarna över isen vid Trekantsparken.

Någon hade hängt ut talgbollar i buskaget vid Fiskevården. Det hade lockat till sig en del pilfinklar och enstaka gråsparvar. Efterhand dök det också upp en blåmes där.

Pilfink
Gråsparv

Blåmes


De flesta fåglar hade naturligtvis nu lämnat sjön.

Den nya svanen låg dock kvar intill Trekantsstranden. Den höll sig i rörelse och kunde på så sätt hindra isen från att lägga sig just där. Det bildades en liten, smal råk. Såvitt jag förstår behöver - liksom alla andra fåglar - lämna sjön senare idag för att inte frysa fast.


I en lite större råk närmare Matningsviken låg de fåglar, som annars håller till där - svanen, några sothöns och en massa gräsänder. En ensam andhane försökte lämna flocken genom att med stor möda agera isbrytare.

En kråka hittade en plastpåse i en papperskorg och flög upp i ett av träden vid sjön för att ndersöka den. Men sedan såg jag inga fler fåglar på eller vid sjön. Och jag hade ingen lust att pulsa i snön för attse hur det såg ut på Terrassen eller uppe på sluttningen mot Nybohov.