11 december, Runt Trekanten

Jag såg kanadagäss, gräsänder, storskrakar, viggar, sothöns och svanen på vattnet. Runt omkring såg jag kråkor, skator samt grönfinkar.

Gråvädret har fortsatt, men idag på förmiddagen började det ljusna. Jag kunde t o m skymta solen vid elvatiden. Det var vindstilla och nollgradigt. Jag begav mig genast ner till Trekanten. Gräsänderna fanns som vanligt utefter alla stränderna, men mest i Matningsviken. De är så vanliga att jag sällan fotograferar dem. Och ännu mer sällan ger plats för dem i dagboken. Inte heller idag fick de alltså plats.


Jag såg en vigghona nära land vid Fiske-
vården och en i Matningsviken. På vattnet utanför Svanboet låg sju vigghanar och en hona tätt tillsammans. Liksom vid några tillfällen den senaste tiden rörde de sig samordnat. Ofta dök de flesta av dem också samtidigt. Jag undrar varför?


I Matningsviken fanns, förutom gräsänder och vigghonan, svanen och en stor flock kanadagäss.


Jag gick upp på Terrassen. Där fanns skator och koltrastar. Några talgoxar flög omkring uppe i träden. I ett träd satt också en flock grönfinkar. De brukar ju hålla till här på vintern..

Vid badet låg ett par ensamma sothöns. De såg ut att vara oense om något. åtminstone den ena.


På återvägen såg jag från Nybohovssidan en flock storskrakar långt borta på vattenytan. De var formerade till ett fiskedrev in mot Trekantsstranden.

Men nu var det slut på solen. Det blev gråkallt och ganska mörkt fast klockan bara var tolv.