29 augusti. Fiskgjuse och ringduva

Jag fotograferade fiskgjuse, sothöna, gräsand, vigg och ringduva.

Det var övervägande soligt på förmiddagen men mer växlande under eftermiddagen. När jag gick ut fram emot halv fyra var det grått och ganska mörkt under träden på sluttningen och kring sjön. Alltså ganska svårt att fotografera där. Det var vindstilla och temperaturen låg strax under 20 grader.

Nu har även jag sett fiskgjusen!
I flera år har personer runt sjön berättat att vi brukar ha besök av en fiskgjuse, som då och då dyker efter fisk i sjön. Vanligen verkar den hålla till i närheten av berget vid Blommensbergsviken.


När jag idag kom ut i Treklants-parken och satte på kameran såg jag en fågel, som cirklade runt över den närmaste delen av sjön. Först tänkte jag att det var en trut, men jag tyckte att den rörde sig lite annorlunda. Jag misstänkte - eller hoppades snarare - att det var den omtalade fiskgjusen.


Det är svårt att med min lilla kamera kunna ta bilder med hygglig skärpa på flygande fåglar ute över sjön, men i det här fallet blev i vart fall några bilder riktigt hyggliga. Och det visade sig att det var fiskgjusen. Den verkade sakna en eller två vingpennor längst ut på den högra vingen.

Den cirklade sig allt längre bort över sjön innan jag helt tappade synkontakten med den.

Ringduva vid Trekantsstranden


När jag gick utefter Trekants-
stranden hörde jag en ringduvas kuttrande på nära håll. Jag hittade den ganska lågt på en trädgren strax ovanför mig. Den fortsatte envist att kuttra trots att jag inte såg någon annan duva i närheten.


Några gräsänder, sothöns och viggar i sjön
Det var tur att jag såg spännande fåglar ovanför och bredvid sjön, för i sjön var det mycket lite liv. Några gräsänder och sothöns låg vid Trekantsparken, en ensam silltrut fanns längre ut, enstaka gräsänder simmade utefter Trekantsstranden och två viggar låg i sjögräsbältet. Det var allt.

Mera nypon och nyponblom
Tidigare har jag förundrats över att jag uppe på Terrassen sett såväl friska röda nyponblommor på samma buskar, som var fyllda med stora bär. Men idag såg jag också vita nyponblommor i samma buskage. Och allt på en gång!
Gott om nypon i buskaget på terrassen, men också röda och vita blommor.

Ni får också en nytagen närbild på den trädsvamp jag sett tidare uppe på sluttningen.