9 oktober. Fler kanadagäss än gräsänder

Jag fotograferade kanadagås, gräsand, stadsduva, kråka och skata.

Nu är det i alla fall höst!


Jag har ju vid de senaste promenaderna ställt mig frågan om det är sommar eller höst. Vi har haft somartemperaturer men höstfärger. Men nu är det inte längre någon tvekan: Visst är det höst! Den senaste veckan har temperaturen legat kring 10 grader på eftermiddagarna. Nu har den sjunkit ytterligare. Inatt var det nästan frost. När jag gick ut - redan vid elvatiden (!) - var det bara 6-7 grader. Vi har alltså nu hösttemperaturer.

Höstfärger i naturen hade vi ju redan på förra promenaden. Nu var färgerna ännu starkare. Ett exempel på det är det här vildvinet vid det jag brukar kalla Fågelparadiset i kollektivhuset med den högresta solrosen framför. Mer höstprakt än så här lär det inte bli. Snart faller löven från träd och buskar och vi får en grå kalhet innan landskapet kläs in i snö. Men var årstid har sin charm.

Bellis (tusensköna) vid glasskiosken
Praktfulla höstfärger Del av högrest solros vid Fågelparadiset

En hel flock med kanadagäss


När jag kom ner till stranden vid Trekants-parken stod två kanada-gäss på samma plats, där jag såg en på förra promenaden. Medan jag fotograferade dem kom en flock på ca 15 gäss simman-des från Sportfiskarna och lade sig vid stranden här.


En stadsduva mötte dem vid stranden. Några andra duvor fanns längre bort i parken.

Bara fyra gräsänder kvar i sjön


På hela promenaden såg jag bara fyra gräsänder i sjön. Två låg utanför Sport-fiskarna, två stod i ett träd vid vattenytan utefter Tre-kantsstranden. Det är betydligt färre än antalet kanadagäss. Och några andra fåglar fanns över huvud taget inte i sjön.


På en trädgren ovanför gångvägen utefter Trekantsstranden satt en kråka. En skata slog sig ner strax bredvid men drog snabbt vidare.

Några andra fåglar såg jag inte där. Jag tog en sväng bort mot Fågelparadiset men där var också tomt. Matningen där hade naturlgitvis inte satt igäng ännu.

Skator och en del andra fåglar på Sluttningen


Uppe på Sluttningen fanns en hel del skator, främst kring Tomtplatsen men sedan hela vägen ner till Doftplatsen och sjön. Jag såg också en del småfåglar, troligen talgoxar, virvla förbi och hörde en del andra fåglar utan att få syn på dem eller kunna identifiera dem.


Vid Tomtplatsen såg jag också en hare. Den for upp strax framför mina fötter och försvann snabbt upp emot Nybohov. Tyvärr hann jag inte med att få någon bild på den. Det gick för fort och fanns för mycket bladverk i vägen.