29 oktober. En stor flock med kanadagäss

Jag fotograferade kanadagås, gräsand, gråsparv, stadsduva, kråka och skata.


Vädret hade växlat i några dagar. Idag var det sol på förmiddagen, men innan jag hann ut vid ettiden hade det hunnit komma in höga, tunna moln. Tempe-raturen låg kring 10 grader och det var vindstilla.

Den senaste veckan har det fallit en hel del löv. Lövverken har glesat ut och de starka höstfärger-na börjat försvinna. Så här såg det ut i hasselskogen uppe på sluttningen.


Men bellisen vid glasskiosken kämpade på. De var nu fler och kraftigare än någonsin.

En stor flock med kanadagäss


Redan när jag kom ut lade jag märke till en stor flock med kanadagäss kring Matningsviken. Jag skyndade mig naturligtvis dit så fort som möjligt. När jag kom dit hade ett femtontal gäss klivit upp på land. De stod där och letade lite förstrött efter mat bland löven.


Men det var bara en del av den flock jag sett. Två gäss simmade nu utefter Trekantsstranden. Fyra andra låg längre ut på vattnet. Ett tiotal andra var på väg bort utefter stranden. Sju av dem träffade jag på på nytt vid Grillplatsen. Där upptäckte de att en kvinna satt och fikade vid bordet. De styrde genast dit i hopp om att få mat. Så här såg det ut.
Gässen får syn på kvinnan vid Grillplatsen
De sätter fart mot
henne...
...och tigger mat

Spridda gräsänder men inga knölsvanar, storskrakar eller viggar
Det fanns en hel del gräsänder utspridda kring stränderna. Men idag såg jag varken knölsvanar, storskrakar eller viggar som senast. Det finns väl nu för lite mat i sjön för att de ska kunna livnära sig här i längre perioder som tidigare år.

Mest gråsparvar, men och skator, kråkor och stadsduvor runt omkring


Några gråsparvar höll till under taket på Sport-fiskarnas stuga. Men de flesta spar-varna fanns på marken under det skatbo i Doftparken, som de förra vintern använde för att övernatta i. Där på marken fanns också några skator, kråkor och stadsduvor.

Skator i Doftparken
Kråka i Doftparken
Stadsduva i Doftparken

En flock stadsduvor gjorde då och då en sväng över Trekantsparken. de föreföll i övrigt mest hålla till på eller över Liljeholmstorget.