23 oktober. Nya svanar i sjön - och många andra fåglar också

Jag fotograferade knölsvan, storskrake, vigg, kanadagås, gräsand, blåmes, gråsparv, stadsduva och skata.

Det var varmt (11 grader) och soligt som så ofta nu i oktober.

Nya knölsvanar i sjön - eller är det Svante som återvänt med ny hona
När jag tittade upp från mitt matbord såg jag plötsligt två svanar på sjön, nära Södra stranden. Naturligtvis gav jag mig ut så snabbt som möjligt för att se vilka de var. När jag kom ut såg jag att de var på väg bort mot badet varför jag skyndade dit, Där mötte jag dem på nära håll. Och inte bara jag, det var många som passerade där och stannade till vid den ovanliga synen.


Den ena svanen var stor och välväxt. Den uppträdde med en stor säkerhet och samtidigt en tillit till dem, som kom nära. Den åt t ex mycket varligt ur handen när jag matade den. Den var inte ringmärkt, så det var inte Aloe. Det skulle dock kunna ha varit Svante, men lika gärna vilken annan hane som helst.

Den andra var mycket mindre och mer osäker. Även den åt ur handen men nervöst och först efter ett kraftigt väsande. Den hade jag definitivt aldrig sett tidigare i sjön.


Det kan således vara Svante som återkommit med ny hona (Aloe gjorde det ju då och då förr i tiden), men troligen var det ett helt nytt svanpar. Det är bara att hoppas att de trivs här och stannar så länge som möjligt.

Att de var ett etablerat par framgick tydligt då de några gånger visade sin samhörighet med en typist "halsdans" med helt synkrona rörelser. Så här såg det ut.
Synkroniserad halsdans av svanarna

Höstens första storskrake och två viggar
Men idag fanns det flera andra spännande fåglar i sjön än svanarna. Ute på vattenspegeln såg jag en storskrake, en hane. Den låg där tillsammans med två viggar. Det var ovanligt, inte bara att se en ensam storskrake här utan också att det var så tidigt på hösten. Normalt är det i november man brukar kunna se ett stort antal storskrakar formera sig till drev, för att driva in småfisk på grunt vatten. Där de blir ett lättare byte för dem att dyka efter.

Sex kanadagäss vid Trekantsparken och hos Sportfiskarna
Vid sjöns östra del fanns sex kanadagäss. När jag först såg dem stod de på land vid Trekantsparken. Andra gången såg jag dem närmare Sportfiskarna. Och tredje gången jag såg dem blev de matade i vattnet vid Sportfiskarna.

Ganska många gräsänder också
Tillsammans med dem låg en del gräsänder. Invid Matningsviken höll ganska många andra gräsänder på att förbereda sin nattvila bland de träd, som hänger ut över sjön. Däremot såg jag den här gången inte någon sothöna i sjön.

Blåmesar i Trekantsparken


En annan överraskning var en ganska stor flock med blåmesar i en av fuskrön-narna nära vändplanen utanför tunnelbanan. Jag uppfattade att det var mer än tio blåmesar, som virvlade runt trädet och åt av de röda bären.


Och så de vanliga fåglarna - skator, stadsduvor och gråsparvar


Även av våra vanliga fåglar såg jag ganska många. Skator och stadsduvor höll till i Trekantsparken. Gråsparvar fanns nära Sportfiskarna, där en del av dem konkurrerade med kanadagässen, som blev matade där.

Även kring det skatbo i Doftparken, som i vintras gav skydd åt en massa gråsparvar, var det liv och rörelse. Men det var inte så många gråsparvar där utan mer talgoxar såvitt jag kunde se.


Idag fick jag alltså ta tillbaka lite av mina klagomål den senaste tiden på "fågelbrist", framför allt i sjön. Nu fanns det ovanligt många fåglar av ovanligt många arter. En härlig promenad!