1 oktober. Höstens första kanadagås

Jag fotograferade kanadagås, sothöna, gräsand, koltrast, kråka och skata.

Åter till frågan: Sommar eller höst?


Liksom de senaste dagarna var det strålande sol, vindstilla och med temperaturer på eller över 20 grader. Bellisen slog ut på nytt i Trekantsparken och andra sommarblommor hängde sig kvar. Ett par flickor badade
t o m i sjön. Så visst var det väl fortfarande sommar?

Bellis (tusensköna) i Trekantsparken
Skelört vid Södra stran-
den
Stinknäva vid Södra stranden

Men i det skarpa solljuset framträdde höstfärgerna tydligare än tidigare. Lövverken skiftade i alla nyanser av grönt, gult, rött och brunt. Hästkastanjer och nypon markerade ytterligare hösten. Hela prakten kan du se i galleriet Höstsonaten.

Höstens första kanadagås


Vid stranden vid Trekantsparken stod en ensam kanadagås och putsade fjädrarna och drack vatten.

Det är den första i sjön sedan Svante jagade iväg en liten flock gäss från sjön i slutet av juli. Vi får väl se hur många de blir i höst nu när de inte kan beta i Sjögräs-bältet.


Sothöns vid stranden av Trekantsparken
Vid stranden av Trekantsparken låg också ett par sothöns. De hade fått tag på något som såg ut som ett korvbröd. Det kivades de om och åt växelvis av.

Gräsänder i Matningsviken
En ensam gräsandshona simmade utefter stranden vid Sportfiskarna. Resten av änderna, 10-15 stycken, låg i Matningsviken.

De flesta hanarna hade nu återfått sin vanliga praktfulla dräkt.

Koltrastar på Terassen
Uppe på Terassen fanns massor av koltrastar som flög fram och tillbaka i lövverket. Det var sällan de satt stilla tillräckligt länge för att jag skulle kunna fotografera dem. Tillsammans med dem fanns också några blåmesar - eller möjligen talgoxar - men de fastnade inte alls på bilden.

Skator i Trekantsparken och kråka på taket till Ahlsells


I Trekants-parken fanns ett par skator. Jag tror att en av dem var den jag såg förra veckan som då såg ruggig ut och hade ett angripet öga. Den såg friskare ut idag.

På taket till Ahlsells satt en ensam kråka och höll koll på läget i parken nedanför.