16 oktober. Viggar i sjön, snöskator och blåmesar i Trekantsparken

Jag fotograferade sothöna, gräsand, snöskata, blåmes, gråsparv, stadsduva, kråka och skata.

Nu är det i alla fall höst!


Nu har vi haft hösttemperaturer ett bra tag. På nätterna ligger de strax över noll men vi har väl inte haft någon nattfrost än så länge. På dagarna är det oftast närmare tio grader varmt och ofta solsken sedan morgondimmarna släppt.

Vi kom ut redan vid tolvtiden idag. Höstfärgerna i träden stod sig även om det började glesna bland löven. Bellisen blommade för fullt såväl i Trekantsparken som vid glasskiosken.


Vid badet gick en hund och plaskade i strandkanten. När matte kommenderade "sitt" satte den sig mitt i vattnet. Lydig hund!

Vid bäcken förefaller trumman, som ska leda ner vattnet på djupet, vara tilltäppt. Det mesta vattnet rann vid sidan om.
Bellis (tusensköna) i Trekantsparken
Bellis (tusensköna) vid glasskiosken Pampig trädsvamp ovanför vattenytan

En sothöna och sex gräsänder i sjön


Det var tomt på fåglar vid Trekantspar-ken. En ensam sothöna låg en bit ut från Sportfiskarna och dök efter mat. Sex gräsänder, fem hanar och en hona, höll till i och nära Mat-ningsviken. Det var allt som fanns av de fåglar, som häckat här.


Inga kanadagäss idag, men väl sex viggar
Förra veckans flock med kanadagäss hade redan dragit vidare. I deras ställe låg sex viggar i Sjögräsbältet. Vi får väl se om de hittar tillräckligt med mat här för att stanna längre än kanadagässen.

Snöskator och blåmesar i Trekantsparken och Doftparken


På vägen ut såg jag inte en enda fågel i i Trekants-parken. Men när vi kom dit på hemvägen var det full fart. Där fanns bl a en hel flock med snöskator, som flaxade runt bland träden nära vändplanen. Ett par blåmesar satt i ett annat träd i närheten.


Gott om skator, kråkor, stadsduvor och gråsparvar


Men där fanns också de fåglar vi brukar se där. Några kråkor gick på gräsmattan närmare Fruktparken. Skator satt lite överallt i träden. En del stadsduvor betade i gräset i parken medan andra flockar med duvor kom flygande över oss med jämna mellanrum. Dessutom var det gott om gråsparvar såväl inne i Doftparken, som på och vid gångvägen nere vid sjön där nedanför. Det fanns allstå mycket att titta på där.

Gråsparv i Doftparken
Gråsparv på gångvägen vid vattnet Gråsparvar på gångvägen vid vattnet