27 mars. Ett svanpar i sjön - och en sothöna

Jag fotograferade knölsvan, sothöna, skrattmås och kråka.

I och med att det varit relativt varmt de senaste dagarna har isen snabbt dragit sig tillbaka, först från norra stranden men nu över nästan hela sjön. Idag låg den bara i Blommensbergsviken.
Hela sjön förutom Blommensbergviken isfri

Ett par knölsvanar i sjön
När jag tittade ut över sjön vid lunchtid för att se hur långt isen dragit sig tillbaka såg jag plötsligt ett par svanar nära Grillplatsen. Naturligtvis hastade jag dit för att bekanta mig med dem.

På vägen dit såg jag en kråka i strandkanten. Det såg ut som om den hittat en död men på platsen plockad höna eller dyligt. Fjädrarna låg utspridda kring kråkan.

Svanarna mötte mig redan mitt på Trekantsstranden. De var båda välväxta och föreföll ganska självsäkra, även om de fräste lite innan de åt bröd ur handen på mig. Det skulle kunna vara fjolårets svan Svante som återvänt med en ny hona, men det kan lika gärna vara ett helt nytt svanpar. Jag hörde senare att de redan besökt oss i några dagar.

Årets första sothöna


Medan jag matade svanrna kom några gräsänder simmande utefter stranden. De hade sällskap av en sothöna. Det var den första jag såg i år. Det ska bli spännande att se ur många de blir i år med tanke på den katastrofala häckningen förra året. Så såvitt jag kunde se nådde ingen sothönsunge vuxen ålder då.

Årets första sothöna
.
Gott om skrattmåsar


Som alltid i samband med islossningen fanns det gott om skrattmåsar i och över sjön. Många av dem samlades längre ut på vattnet medan jag matade svanarna. En del hade redan fått hela sommardräkten med brunsvart huvud medan andra fortfarande hade vinterns vita huvud. Fjolårsungarna höll på at göra sig av med de bruna inslagen i fjäderdräkten.

Skrattmåsar i sommardräkt

Årets första tussilago, och mycket gott om dem
På många ställen utefter Trekantsstranden blommade det nu tussilago. Såvitt jag kunde se fanns det redan nu fler av dem än jag minns att jag sett något tidigare år.
Årets första tussilago