14 mars. Snödroppar och krokus runt sjön

Jag fotograferade stadsduva, nötväcka, skrattmås, blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv och koltrast.

Efter en solig men blåsig "värmebölja", med temperaturer på över tio grader, var det idag bara några få grader varmt. Men solen sken och blåsten hade avtagit även om den fortfarande kändes. Det var alltså hyggligt skönt ute.
Öppet vatten vid det gamla Svanboet

Idag fanns det isfria rännor här och var utefter land. Mest öppet vatten fanns vid det gamla Svanboet. Men det hindrade tydligen inte att det bekväma fiskefänget ute på isen fortsatte.

Snödroppar och krokus runt sjön
Idag såg jag "vilda" snödroppar på flera ställen runt sjön. Nedanför Terrassen blommade ganska mycket krokus. Påskliljornas blad började skjuta i höjden där. De gulnade topparna bidrog till färgglädjen.
Snödroppe vid Blommensbergsviken
Snödroppar vid Anticimex Snödroppar vid Anticimex
Krokus nedanför Terrassen

Stadsduvor och gråsparvar i Doftparken


En flock stadsduvor satt på marken i Doftparken och åt av utlagd mat. När en annan duvflock flög förbi flög alla upp och följde dem som på ett kommando. De återvände sedan en efter en och återtog måltiden.

Gråsparvar satt runt omkring i buskagen eller åt på de upphängda talgbollarna i träden. intill

Stadsduvorna flög upp som på ett kommando

Nötväcka på Sluttningen och skrattmås över


Jag gick upp på Sluttningen och satte mig en stund vid Tomtplatsen, men det enda jag såg där var en skrattmås som flög över platsen på ganska hög höjd.

När jag började röra mig därifrån såg jag en - eller möjligen två - nötväcka/or i ett träd. Det var svårt att avgöra vilket eftersom de hela tiden dök upp och försvann bakom stammen och grenarna.

Nötväcka på Sluttningen

I väntan på ringduvorna mötte jag en snöskata
Nu närmar vi oss den tid då årets första flyttfåglar brukar dyka upp. Vanligen är det ringduvorna som startar det hela. Idag tyckte jag mig höra en sådan på avstånd uppifrån Nybohov, men ljudet försvann när jag närmade mig och jag såg ingen. Kanske var det önsketänkande. Jag lyssnade och tittade senare i Dungen efter ringduvor eftersom det oftast är där jag hör den första. Men inte heller där fann jag något. Men på vägen, i Badet; mötte jag en snöskata.

Pilfinkar och blåmesar vid Matningsviken
I det vanliga matningsbuskaget i Matningsviken fanns ett par blåmesar. Men de höll till på baksidan av buskaget och lät sig inte fotograferas. Däremot dök det senare upp några pilfinkar som högg in på maten på några olika ställen.
Pilfinkar i buskaget vid Matningsviken

Gråsparvar, pilfinkar och koltrastar i buskagen vid Restaurangen


Det hördes ett våldsamt tjattrande från buskagen utanför restaurangen. Och idag sken solen in så pass mycket att jag fick hyggliga bilder även på gråsparvar och pilfinkar en bit in bland buskarna.

En koltrasthane höll också till i skuggan under dem.

Gråsparvshane inne i buskaget vid restaurangen

Stadsduva, talgoxar och blåmesar vid Fågelparadiset
Idag var det en stadsduva som lagt beslag på brödkorgen på bordet i Fågelparadiset. Duvan stod på bordskanten och bevakade den. Så fort den lämnade sin plats gjorde en talgoxe ett så snabbt besök i korgen att jag inta hann med med kameran.
En stadsduva bevakade brödkorgen
Talgoxar vid Fågelparadiset

Annars fanns där mest talgoxar. Det är inte så vanligt numera. Enstaka blåmesar såg jag också där men inte en enda gråsparv. De höll väl till kring restaurangen allihop.

Öppet vatten nära Doftparken
Fortsatt bekvämt fiskafänge på isen
Snödroppar nedanför Terrassen
Krokusar nedanför Terrassen
Krokusar nedanför Terrassen
Påskliljor nedanför Terrassen
Stadsduva i Doftparken
Gråsparv vid talgboll i Doftparken
Skrattmås över Tomtplatsen
Nötväcka på Sluttningen
Nötväcka på Sluttningen
Snöskata i Badet
Pilfinkar vid Matningsviken
Pilfink vid Matningsviken
Gråsparv, hane, bland buskarna vid restaurangen
Pilfink bland buskarna vid restaurangen
Koltrast, hane, bland buskarna vid restaurangen
Stadsduvan vaktar Brödkorgen
Blåmes i Fågelparadiset
Talgoxe i Fågelparadiset