18 mars. En ringduva var som vanligt årets första flyttfågel

Jag fotograferade ringduva, stadsduva, blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv, kråka, skata, snöskata och koltrast.

Det var grått men nästan vindstilla och bortåt åtta grader varmt. När vi skulle ge oss ut på eftermiddagen bröt solen dessutom igenom lite grann. Det blev en behaglig vårpromenad.
Isen släpper alltmer utefter stränderna

isen har börjat släppa från land på alltfler ställen. Och när den släpper helt där brukar det gå fort, så snart är nog sjön isfri. Det bekväma fiskafänget på isen med många angelkrokar fortsatte dock oförtrutet. Fiskarna hade sällskap av ett par kråkor på isen.

Årets första vintergäck


Vårblom-ningen fortsatte. I Fågelpa-radiset såg jag årets första vintergäck. Fler snödroppar blommade där såväl som på andra ställen runt sjön. Det fanns också fler krokusar nedanför Terrassen. Visst är det vår nu!

Årets första vintergäck

På jakt efter ringduva, årets första flyttfågel
Jag hörde två olika ringduvor redan i Trekantsparken. Den ena lät på lite avstånd, men den andra satt i trädet rakt över mig. Men just när jag fick syn på den flög den upp och försvann "in i solen". Det blev alltså ingen bild där.

Det blev inte bättre i dungen vid Matningsviken. Jag hörde en ringduva på avstånd där men fick aldrig syn på den, bara en snöskata.

Nästa gång jag hörde en ringduva var efter Badet. Den lät från andra sidan vägen. På vägen dit fick jag syn på den här koltrasthonan. Men ingen ringduva.

Däremot hörde jag en från trädet där jag just stått. Och den här gången fick jag en hygglig bild på den innan även den gav sig iväg. Den får jag räkna som årets första flyttfågel för min del. Om man bortser från den rödhake jag fotograferade några gånger i februari och som uppenbarligen övervintrat.
Årets första bild på ringduva

Talgoxe, blåmes, gråsparv och pilfink vid Fågelparadiset


Det fanns få fåglar vid Fågel-paradiset. När jag skriver så här i rubriken syftar jag på arterna, men det skulle nästan stämma även om jag avsåg antalet individer. Det fanns alltså nästan bara någon enstaka fågel av varje sort.

Talgoxe i Fågelparadiset

Gråsparv i buskarna kring restaurangen
I buskarna kring restaurangen fanns massor av gråsparvar. Några andra arter såg jag faktiskt inte till fast de brukar finnas där.
Gråsparv, hona, bland buskarna kring restaurangen

Skata, stadsduva och blåmes i Doftparken
Nu var fåglarna helt borta vid det vanliga matningsstället vid Matningsviken.


Förutom ringduvan och trastarna jag skrivit om ovan såg jag inga fåglar förrän i Doftparken. Där satt en skata på en låg trädgren. En ensam stadsduva åt av den utlagda maten på marken. En blåmes och en talgoxe föredrog de upphängda talgbollarna.

Skata i Doftparken