19 april. Nya bilder på duvhök - liksom på ringduva och rödhake m fl
Det var en strålande vacker påskafton. Solen sken, temperaturen på eftermiddagen närmade sig 20 grader och det var vindstilla. Vad mer kan man begära? Jo lite fåglar på sluttningen mot Nybohov förstås. Och det fick vi.

Att fotografera en duvhök omgiven av rådjur
Vid vår promenad utefter gångvägen tyckte jag att jag hörde en duvhök från sluttningen ovanför mig. Jag tog mig sakta uppåt för att kolla. Det var inte lätt, för marken var ojämn, stenig och risig. Och sikten uppåt skymdes av ett virrvarr av grenar och kvistar. Men så småningom fick jag syn på båda duvhökarna på avstånd. Den ena var betydligt större än den andra, precis så som det skulle vara. Den mindre, hanen, försvann innan jag fick någon möjlighet att ta något kort men honan satt kvar.

Jag tog mig närmare med blicken ömsom fäst på marken för att se var jag satte fötterna, ömsom på duvhöken för att kunna se den utan skymmande kvistar och från någorlunda rätt håll. Då upptäckte jag plötsligt att jag stod alldeles intill rådjurs-familjen. Eftersom jag tittade åt annat håll hade de stått kvar och betat medan jag närmat mig.
Första bilden på duvhöken idag
Jag smög (?) sakta närmare...
...och stod plötsligt alldeles intill rådjuren.

Jag kom ganska nära duvhöken, men innan jag fått helt fritt från skymmande kvister och perfekt vinkel flög den iväg bort emot där de hade boet förra året. Rådjuren däremot stod kvar när jag drog mig undan.
Bästa bilden på duvhöken den här gången

Ringduvor på Sluttningen mot Nybohov
Men innan dess hade vi suttit ganska länge på Sluttningen. Jag hade bl a fotograferat de här ringduvorna, där hanen närmade sig och försökte imponera på honan. Han verkade inte ha så stor framgång.
Ringduva, hane, på friarstråt på Sluttningen mot Nybohov

En annan ringduva visade upp sig närmare vattnet.
Ringduva vid Södra Stranden

Rodhake på sluttningen mot Nybohov
Den här rödhaken satt alldeles intill gångvägen och sjöng för full hals. Ingen hona föreföll dock intresserad av honom heller
Rödhake på Sluttningen mot Nybohov
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Bofink, hona (inte så vanligt på mina bilder), på Sluttningen mot Nybohov
Höghus för hackspetter? Nä, snarare av hackspettar för andra fåglar
Skata på Sluttningen mot Nybohov
Ringduvshanen spanade in honan på grenen bredvid
Ringduvshanen flyttade sig allt närmare honan
Försmådd friare
Rödhake på Sluttningen mot Nybohov
Rödhake på Sluttningen mot Nybohov
Rödhake på Sluttningen mot Nybohov