16 juli. Två sothönskullar med sammanlagt fem ungar kvar
Efter några dagars värmebölja med sol var det nu mer normalt väder med växlande molnighet och temperaturer på en bit över 20 grader.

Flera sothöns, bl a fyra ungar, låg i Sjögräsbältet utanför Badet
Idag såg jag flera sothöns i det täta sjögräsbältet utanför Badet. Till min stora glädje kunde jag upptäcka fyra halvstora ungar bland dem. Jag har ju länge klagat på att inga fågelungar, som kläckt vid sjön de senaste åren, överlevt till vuxen ålder. Men nu verkar de här vara på väg att göra det. Vid ett tillfälle låg de alla tillsammans och såg ut att hålla på med dykövningar så som de brukar göra så här års. Några av dem kom också upp med lite växter i näbben. De började alltså kunna söka föda på egen hand och inte vara så beroende av föräldrarna.
Fyra halvvuxna sothönsungar nära Badet
Sothönsungar nära Badet

Sångsvanen och en kull med gräsandsungar var också där
Tillsammans med dem låg där också sångsvanen, som hållit till i sjön den senaste månaden. På bilderna av den ser man tydligt vad som skiljer den från de knölsvanar vi haft i sjön tidigare: Den raka profilen från hjässan ut till spetsen på näbben, näbbens färger samt den rakare halsen som ger mer grqciösa rörelser. Runt omkring den simmade en kull med nästan vuxna gräsänder. Även det var alltså glädjande.
Sångsvanen i Sjögräsbältet utanför Badet
Sångsvanen i Sjögräsbältet utanför Badet

Ytterligare en sothönsunge vid stranden bredvid
När jag klev ner till stranden närmare det gamla Svanboet för att få en annan bildvinkel på svanen hörde jag ett varningsrop från en sothöna. Den kom strax därefter i gruff med en annan sothöna. När jag försökte se anledningen till det upptäckte jag att en av dem hade ytterligare en sothönsunge inne i skydd under träden på stranden. När det blev lugnt satte den vuxne igång med att dra upp gräs från botten att mata ungen med.
Jag upptäckte en sothöna med unge under strandträden
Den drog upp växter från botten...
...som den gav till ungen

Viggar och lite andra fåglar


På min fortsatta promenad såg jag sex-sju viggar ute på vattnet. Det såg ut som det brukar göra vid den här tiden, d v s att vigg-familjer lämnar häcknings-platserna så fort ungarna blir flygfärdiga och lägger sig här för att äta upp sig inför fortsatt flytt söderut. Jag såg också lite andra fåglar vid och kring sjön.

Unga viggar ute på vattenytan

Fiskmåsar i Trekantsparken
I Trekantsparken sprang några halvvuxna fiskmåsungar omkring. En tog för sig av bär från kapade buskar. En annan föreföll rädd och gick onkring hukande och oupphörligt skrikande på sin mamma. Hon satt uppe på en parklampa och höll koll på dem.
En unge åt bär från kapade buskar

Blommande näckrosor
Som avslutning får ni lite bilder på blommande näckrosor vid Badet och i reningsbassängernavid Blommensbergsvägen.
Näckrosor nära Badet
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Sothönsungarna övade att dyka efter mat
Här dök en av dem
Sångsvanens näbb skiljer sig väsentligt från knölsvanens
Sångsvanen och gräsandsungar i Sjögräsbältet
Nästan vuxna andungar i Sjögräsbältet
Nästan vuxna andungar i Sjögräsbältet
Sothönsungen under strandträden
Ung koltrast vid Anticimex
Stadsduva vid glasskios-ken. Får stadsduvor, till skillnad från andra fåglar, se ut hur som helst?
Skata i Trekantsparken
Fiskmås utanför Sportfiskarna
Skrikande och hukande fiskmåsunge
Fiskmåsmamman över-vakade från en parklampa
Näckros i Blommensbergs-viken