Ny Ålesund


Liksom de flesta bosättningarna på Svalbard började Ny Ålesund som kolgruva med dålig lönsamhet. När bolaget slutligt gick i konkurs lades gruvdriften ner. Sedan dess har forskning dominerat på orten. Här arbetar forskare från ett tiotal olika länder, mest från Europa men även från Kina och Sydkorea.

Ny Ålesund

Forskningen är naturligtvis till stor del inriktad mot arktiska förhållande såsom is och klimat. Även annan forskning kan dock underlättas av att jordens rotationshastighet inte är så stor här uppe vid polen.
Sverdrupinstitutet, där forskningen i Ny Ålesund bedrivs


Ny Ålesund är den nordligaste större permanenta bosättningen på Svalbard. Därigenom kan man ståta med världens nordligaste av en hel del såsom postkontor, hotell och t o m WC. Det senare är ett vanligt torrdass men placerat på en bro över en bäck så att skiten spolas bort.

Världens nordligaste postkontor

Ny Ålesund har varit utgångspunkten för flera spektakulära expeditioner mot Arktis och Nordpolen.


Mest förknip-
pas den med Roald Amundsen. .År 1926 ledde han en expedition som flög med luftskeppet "Norge" härifrån över Nordpolen till Alaska. Med på expedit-ionen var också italienaren Umberto Nobile, som konstruerat luftskeppet.

Naturligtvis finns en byst av Roald Amundsen vid hans startplats

För att ge en uppfattning om Amundsens betydelse i polarforskningshistorien visar jag en del av hans "meritlista".
År Färdmedel Ändamål/resultat Ställning
1897-98 Belgica Hittade den geografiska sydpolen Deltagare
1903-06 Gjöa Upptäckte Nordvästpassagen Ledare
1910-12 Fram Först att besöka Sydpolen Ledare
1918-25 Maud Seglade genom Nordostpassagen (dock inte först) Ledare
1925 Flygplan Misslyckades att flyga till Nordpolen Ledare
1926 Norge
(luftskepp)
Flög över Nordpolen från Svalbard till Alaska. Troligen den förste även på Nordpolen även om många andra tidigare påstått sig ha varit där. Ledare
1928 Flygplan Undsättning av Nobiles kraschade expedition. Försvann under flygningen och har aldrig återfunnits. Ledare

År 1928 startade Unberto Nobile en egen liknande expedition med luftskepp mot Nordpolen men kraschlandade i drivisen. Många undsättningsexpeditioner sattes igång och räddade största delen av besättningen. Amundsen själv gav sig också ut på en sådan expedition i ett flygplan, men planet försvann och har aldrig återfunnits.

Vi hade vid vårt uppehåll gott om tid att besöka posten, affären och andra faciliteter i bebyggelsen. Vi som ville fick också en guidad rundvandring i omgivningen, bl a till utgångspunkten för Amundsens och Nobiles expeditioner. Vi kunde studera de typiska svalbardblommorna och djurlivet inpå knutarna på bebyggelsen. Här är lite grann av vad vi såg.
Svalbardsren
Knubbsäl
Ejderhonor med ungar

Svalbardsrenen har på relativt kort tid utvecklats från den vanliga nordiska renen och anpassat sig till det karga klimatet. Den har fått kortare ben och rundare kropp. Den lever helt vilt men vågar sig nära bebyggelse eftersom den inte jagas av människor.

Det här var de nordligaste ejderungar vi såg. Längre norrut höll ejderhanarna fortfarande på att uppvakta sina honor.


Men hela vistelsen i Ny Ålesund med omgivningar stördes av de agressiva silvertärnorna. Kom man för nära deras bon på marken - och det gjorde man ofta - blev man angripen från luften. Ett paraply var det idealiska skyddet, men en uppsträckt hand kunde räcka eftersom de oftast angrepp den högsta punkten på målet. Här kan du se en filmsnutt om hur det var.

Flygangrepp från silvertärna

Så här långt hade kanske de historiska och kulturella inslagen på vår resa dominerat över naturupplevelserna. Det skulle delvis hålla i sig även på nästa landstigning, den vid ingenjör Andrés startplats i Virgohamna på Danskön.