Livet ombord på M/S Quest

Vårt expeditionsfartyg M/S Quest i Raudfjorden

Vårt expeditionsfartyg, M/S Quest, var ursprungligen byggt 1992 för att trafikera Grönlands kuster. År 2004/05 restaurerades hon totalt invändigt och har sedan 2008 fungerat som ett litet och bekvämt fartyg för turistexpeditioner, främst i Arktis och Antarktis. Det hade en total längd på ca 50 meter, ett djupgående på 3,5 meter och ett bruttotonnage på 1 268 GT.


Fartyget hade en besättning på ca 25 personer från nästan lika många länder runt om i världen. Kapten på fartyget var Joakim, en värmlänning från Säffle. Han och hans besättning hade en fantas-
tisk förmåga att upptäcka spännande saker som isbjörnar och valar på isarna och i sjön.

Kommandobryggan

Med på fartyget var också en stab med fyra guider under ledning av en svensk expeditionsledare, Adam. Tre av guiderna var också svenskar.


Den fjärde var Nikita Ovsyanikov, en av världens mest kända isbjörnsforskare från Ryssland. Han höll normalt till med sin forskning på Wrangelön norr om Sibirien. På fartyget höll han flera föredrag om isbjörnar och visade egna och andras filmer om sin verksamhet. Speciellt för honom var att han aldrig bar gevär, trots att det egentligen är lag på det när man rör sig utanför tätbebyggt område på Svalbard. Men han hade aldrig burit skjutvapen trots att han oftast rörde sig bland isbjörnar. Han hade i stället en påk till försvar och för att skrämma isbjörnarna. Med tanke på hans erfarenhet kända man sig trots detta fullständigt säker med honom i sin närhet.

Nikita med sin påk

Vi var 45 passagerare ombord. De flesta var svenskar, men det fanns också med personer från Åland, Danmark, Holland, Storbritannien. USA och Australien.


Vi bodde i bekväma hytter, i vårt fall en relativt rymlig sådan. Alla hade rejält tilltagna hyttfönster. Vi behövde därför inte lämna hytten för att ta del av de fantastsiska scenerierna därutanför eller se valrossar och sälar på isflak intill oss. Men ännu bättre såg man dem naturligtvis från det trivsamma, inbyggda observationsdäcket högst upp i fartyget.

Vår hytt. Lägg märke till colaflaskan, som fick fungera som
mösstork. Det behövdes fantasi för att få allt att fungera.


Observationsdäcket fungerade också som bar, vardagsrum, föreläsningssal, bio och festlokal.
Från fördäck kunde man fotografera bl a fåglar, valar och isbjörnar
Isbjörn fotograferad från fördäck
Man kunde också fotografera från andra utomhusdäck

På de olika utedäcken hade man ännu större möjligheter att se och fotografera alla de fåglar, som ofta följde fartyget, de valar och isbjörnar besättningen spanat in eller de scenerier som utspelades när vi passerade inlandsisar och fågelberg.


Men de allra största möjligheterna att få se allt det spännande, som fanns runt omkring oss hade man i gummibåtarna, zodiakerna. Varje zodiak rymde tolv passagerare med en guide vid motorn. Vi gjorde nästan varje dag två utflykter med båtarna, ibland med landstigning, ibland bara för att kryssa runt öar eller i packisen.

Fotografering från zodiakerna

På Quest kom man lätt i och ur gummibåtarna genom en lucka i lämplig höjd på fartygssidan. Här kan du se en filmsnutt om hur man lämnar en gummibåt.

Livet ombord följde fastlagda rutiner, som dock alltid måste anpassas efter såväl väder och vind som efter vad som fanns att se i närheten. Dagens och/eller morgondagens schema skrevs upp på en whiteboard, men justeringar skedde ofta under dagen. Även väckning och måltider måste anpassas till det. Ett vanligt schema kunde se ut som det på bilden till höger.


I den mycket trevliga matsalen serverades frukost, lunch och middag. Vid alla måltiderna fanns tre huvudrätter att välja på förut en rad olika tilltugg. Förrätt, efterrätt och kaffe ingick också alltid. Så man kunde alltid hitta någonting mycket gott och spännande att äta..

Matsalen

På Polar Quests resor till Arktis och Antarktis finns nästan alltid två inslag. Det ena kallas för "Polar Plunge" och innebär ett dopp i havet. I vårt fall skedde det bland drivisen mellan 80:e och 81:a breddgraden. Vattentemperaturen uppgick till 0,7 grader. Men det var frivilligt att delta. De som deltog fick ett diplom "for brave insanity", d v s för modig galenskap.
Den exakta positionen för "Polar Plunge" på den här resan


Det andra är en "Arctic BBQ", d v s en grillfest på däck, omgiven av glaciärer och snöklädda fjäll. Med mycket mat och dans till reggaemusik. Den här gången ingick också en tävling om mest fantasifulla huvudbonad. Tyvärr var jag uppe och fotograferade midnattsolen under prisutdelningen, så jag vet inte vem som vann.

Arctic BBQ

Som ni förstår av det här var livet ombord bekvämt och fullt av såväl njutningar och fest som spännande och lärorika upplevelser. Det gick definitivt ingen nöd på oss där uppe i Polarisen. Och så här på sommaren var även temperaturen dräglig, d v s oftast över noll.