Nya bilder

Januari 2015

25 januari. Alla de vanliga fåglarna visade sig

Idag var det grått men uppehåll och vindstilla. Temperaturen låg kring noll. Det var oväntat skönt ute och många människor rörde sig på och kring sjön. På på isen fanns hyggliga förutsättningar för såväl skridsko, skidor, fiske och promenader.

Vid första anblicken fanns det få fåglar ute. Men när jag tittade efter i buskar och snår kunde jag se att nästan alla de vanliga fåglarna - gråsparvar, pilfinkar, talgoxar, blåmesar, skator, koltrastar och snöskator - fanns där trots att det bara på få ställen fanns uthängd fågelmat.
Gråsparv, hane, i Fågelparadiset


Pilfink i Fågelparadiset Talgoxe utanför förskolan Gråsparv, hona, i buskaget utanför Restaurangen


Koltrast, hona, i Doftparken Koltrast, hane, i Doftparken Snöskata i Doftparken

17-23 januari. Tö och mer snö

Den snö, som kommit tidigare i vinter töade bort nästa helt, Men den 22 och 23 januari snöade det rejält. Temperaturen låg då kring noll grader, så det var tung lblöt snö. Trots att man plogade upp skridskobanan på isen doldes den nästan helt av ny snö.

13 januari. Mest koltrastar

Det har varit en vecka med mycket varierande väderlek. En hel del blåst, snö och regn med temperaturer från några minus- till några plusgrader. Idag var det vindstilla och lite sol, även om den så här års aldrig kommer ned till sjön eller dess stränder. Men det blev i alla fall lite ljusare även nere kring sjön.

Isen låg i stort sett snöfri på sjön. Men den såg inte helt tillförlitlig ut. Det låg ett nästan heltäckande snötäcke runt sjön. Gångvägarna var ojämna och isiga och föreföll livfarligt hala. Jag föredrog att så mycket som möjligt gå ute i snön för att inte halka. Men jag inskränkte promenaden till sjöns norra sida och de vanliga fågelmatningsställena där. Matningen verkade dock ännu inte kommit igång på riktigt på något av ställena. Ändå fanns det en del fåglar kring dem, mest koltrastar.
Koltrast, hona, i buskaget vid Matningsviken


Koltrastar, honor, vid Fågelparadiset Koltrast, hane, vid Fågelparadiset Koltrast, hona, vid Fågelparadiset


Gråsparv, hona, vid Fågelparadiset Pilfink vid Fågelparadiset Skata i Trekantsparken

5 januari. Kanonis idag också

Skridskoisen låg lika blank idag som igår.

4 januari. Strålande vinterdag men få fåglar

Som befarat smälte all snö under nyårets töväder med temperaturer upp emot 7-8 grader. Men isen höll och blev mycket bra när nattemperaturen äterigen började gå ner under noll. Idag var det strålande sol och ungefär nollgradigt. Det blåste dock en del varför det kändes ganska kyligt i skuggan kring sjön. Men det var många människor ute på den utmärkta skridskoisen.

Jag såg dock få fåglar ute. De jag såg var i närheten av de vanliga matningsställena, även om matningen där knappast hade kommit igång. Det gällde som vanligt Fågelparadiset, buskaget vid Matningsviken och Doftparken. Det här är vad jag såg och fick med på bild.
Koltrast, hona, i Doftparken


Snöskata vid Fågelparadiset Talgoxe vid Fågelparadiset Gråsparv vid Fågelparadiset


Koltrast, hane, vid Förskolan Skata nära restaurangen Talgoxe i Doftparken
Denna månad 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007

Snötäckt vinterlandskap
Blåmes vid Trekantsstranden
Skata vid Trekantsstranden
Snön var nästan helt borta den 17 januari...
...men var tillbaka den 23 januari
Snöfri is på sjön men snötäckt på land
Isen verkade inte helt tillförlitlig
Kurs i vinterfiska vid Sportfiskarna
Talgoxe vid Matningsviken
Kanonis även den 5 januari
Isiga träd i strandkanten
De flesta tog sig ut på isen vid Badet
Skridskoåkare vid Trekantsparken
Skridskoåkare utanför Sportfiskarna
Skridskoåkare utanför Sportfiskarna