10 mars, Runt Trekanten

Solen sken på morgonen, det var 8-9 grader varmt vid lunchtid och snön var praktiskt taget helt borta. Isen låg men hade börjat släppa här och var vid kanterna. Det var vår!

Tyvärr hann det mulna på innan vi kom ut vid halvtvåtiden. Det drog också en del, så med tiden blev det oväntat kyligt. Vi tog den övre vägen runt sjön, medsols.

Det var mycket fågelkvitter när vi gick igenom Trekantsparken. En ganska stor flock sjöfågel kretsade över parken och sjön. De hittade säkert en hel del smått och gott när snön töat undan. I ett träd vid trappan upp mot bollplanen satt hackspett-honan och hackade.


Vi gick in mot Tomtplatsen och hittade vad vi trodde var resterna av husgrunden. Här fanns koltrastar och snöskator. När vi kom upp till gångvägen såg vi en hare på sluttningen ovanför vägen. Den försvann i riktning mot bollplanen. Jag följde efter en bit men kunde naturligtvis inte hitta den. När jag kom tillbaka till gångvägen såg jag en nötväcka på en ekstam. Även den försvann snabbt.

På väg ner mot Blommensbergsviken kollade vi om blåsipporna gått i knopp, men det hade de inte ännu. Ett skatpar byggde på ett bo i ett träd där. Vid Nynäs hörde jag en hackspett men vi såg den aldrig. Däremot såg vi några snödroppar där, årets första vårblommor. Bredvid dem stod några lila krokus.

På hemvägen kollade vi om stararna hade återvänt till fjolårets bo i ett träd vid Trekantsstranden. Det hade de inte. Det fanns heller inte några talgoxar vid de tänkbara boplatser vi trodde att de undersökte förra helgen.