26 och 27 mars, Vid och runt Trekanten

På natten till den 26 mars var det klart väder och minusgrader. Det frös nyis på stora delar av sjön. Svanarna hade återkommit och låg och simmade vid Nynäs.

På eftermiddagen när jag kom hem från jobbet sa Marianne att hon hade sett årets första tussilago vid den lilla badplatsen vid Trekantsstranden. Däremot hade sva-narna dragit iväg igen när Marianne skulle titta på dem.

Jag gick naturligtvis genast dit. Det var då 15 grader varmt och strå-lande sol. På vägen dit såg jag en annan tussi-lago mellan ett av träden i strandkanten och vatt-net, alldeles intill trädet. Jag försökte balansera på den smala landrem-san för att få rätt vinkel och lyckades med knapp nöd undvika att få årets första bad.

Även den tussilago Marianne sett stod kvar intill den ihåliga stubben som finns där.

Även natten till den 27 mars var det minusgrader och frös nyis. Nu låg den dock mest utefter Trekantsstranden. Svanarna var inte på plats på morgonen.

Jag gick hem lite tidigare från jobbet i det vackra vädret för att ta en tur runt sjön. Det var nu 16 grader varmt. Jag gick upp emot Tomtplatsen. Det var ganska mycket folk ute, såväl på vägen upp som på Tomtplatsen och bollplanen. Antagligen därför var det ont om fåglar där.

När jag gick ner mot sjön fann jag en del sjöfågel såväl vilade på vattenytan som flygandes i luften. Ett par storskrakar låg ganska nära land.

Mitt ute på sjön, närmare badviken såg jag svanarna. De höll på med en parnings-dans. De rörde halsarna i olika mönster, ibland samtidigt, ibland den ena först och den andra efter. De viftade också på stjärtarna på samma sätt. Allt avslutades med att den ena satte sig på ryggen på den andra. Efteråt låg de var på sitt håll och försökte få ordning på fjäderdräkten. Ni kan följa utvecklingen på bilderna längst ner, även om de är tagna på långt håll och av relativt dålig kvalitet.

Några blåsippor vid Blommens-bergsviken hade slagit ut helt och hållet. Andra stod i knopp. Isen där var nu helt borta.

Ett par sothöns och några gräs-änder höll till kring Svanboet. Uppe på Terras-sen satt ring-duvorna på samma plats som förra gång-en. Hackspetten fanns inte vid det bohål den hackat i i helgen, möjligen skymtade jag den på avstånd. Ungefär på samma ställe som i söndags såg jag den fågel, som jag tror var en sidensvans. På en markplätt i den glesa skogen hade några stadsduvor hittat något spännande vad det nu kan ha varit.

När jag kom ner till sjön möttes jag av viggparet och ytterligare en sothöna. Ute på vattnet var det gott om sjöfågel, mest skrattmåsar. Tussilagon vid stubben var nu borta men det fanns fler kring det andra trädet.


Parningsen inleds med en dans med halsarna

Sen tar han ett stadigt grepp om halsen

Och så går han upp på hennes rygg och slutför