17 mars, Runt Trekanten

Det var lite smågrått även om en svag sol bröt igenom långa stunder. Det var 6-7 grader varmt men på många ställen blåste det en del. Det var alltså ganska skönt men långt ifrån perfekt vårväder. Det var helt barmark. Isen hade släppt i kanterna av sjön och låg som en grå-grön massa ute på sjön.

Marianne och jag kom ut redan vid tolv-tiden. Vi gick upp emot Tomtplatsen. På vägen var det relativt tyst och ganska lite liv i skogen. Men väl framme var det gott om koltrastar och snöskator. Tre(!) ekorrar höll på med någon slags (par-nings-?)lek i några stora ekar. De sprang upp- och nerför stammarna och hoppade mellan träden huller om buller. Lite längre fram höll tre(!) större hack-spettar på med samma sak. De flög kort och tvärs över våra huvuden och ömsom jagade varandra, ömsom flydde. En fjärde satt och hackade i ett träd en bit ifrån.

Ett par ringduvor satt på marken intill bäcken men flög upp när vi närmade oss. När vi tittade närmare efter på vårt blåsippsställe vid Blommensbergsviken hade det kommit upp tre knoppar.

Vid Badviken och utefter hela Nynässtranden fanns det gräsänder. De hade funnits där igår också. När de försökte kravla sig upp på isen visade det sig bara vara issörja i kanterna.

Även på Terrassen vim-lade det av snöskator och koltrastar. En hack-spett flög lite längre bort och ringduvor ropade på varandra. I ett stort träd hade två ringduvor träffats och de närmade sig varandra sakta och försiktigt från gren till gren. Här fanns också mycket vårblommor, mest krokus och snödroppar men också mycket små pärlhyacinter.

Ute på isen satt en flock sjöfågel, mest gråtrutar såg det ut. En del flög upp då och då och letade något ätbart på gräs-mattorna eller i strandkanten. Vi drack kaffe på servicehusets uteplats innan vi gick hem. I Tre-kantsparken fanns några stadsduvor och kråkor.