4 april, Till Örnsberg


Det varma och soliga vädret vi haft under veckan bestod. Det blev varmare och varmare för varje dag. När vi gick ut vid halvtolvtiden var det redan över tio grader varmt. Under eftermiddagen steg temperaturen till över femton grader.

Snön var natur-ligtvis helt borta. Isen på sjön hade släppt ännu mer från land. Den börja-de också bli allt mer porös även längre ut. Det lockade hit en stor mängd skrattmåsar. Bland alla dem hittade jag också en ensam fisk-mås. En stads-duva stod och speglade sig i det öppna vatt-net vid stranden.

Trots det varma och soliga vädret hörde och såg jag få sparvar i buskagen vid Fiskevården och utefter Trekantsstranden. Några gråsparvar satt dock och tryckte vid bona under taket på Sportfiskarnas hus.

Vi gick in i det lilla skogspartiet vid Matningsviken. Där fanns inte så många fåglar som tidigare i veckan. Några bofinkar sjöng dock från träden. På en trädstam kilade en liten fågel upp och ner. Jag trode att det var den nötväcka, som jag sett där flera gånger tidigare. Men när jag tittar på bilderna visade det sig vara en trädkrypare. Det var två år sedan jag senast såg en sådan. Och då var det på andra sidan sjön. En ekorre satt i trädet bredvid och tittade på.

Utefter stenmuren nedanför Terrassen fanns ungefär samma krokus och snödrop-par, som jag såg där på förra promenaden. Men nu fanns där också några scilla, de första för året. Påskliljorna började också få riktiga knoppar.

Idag fanns det ännu mer öppet vatten kring Svanboet. I det fanns några gräsänder och ett par sothöns. Det verkade finnas gott om mat för dem på sjöbotten där. På iskanten stod också några skrattmåsar.

Ett par skator höll på att bygga på ett gammalt bo i ett träd bortanför badplatsen. Det var mycket buskar och kvistar i vägen. När jag äntligen tagit mig fram till ett läge där jag hade fritt kamerafält så att automatiken kunde klara inställningen flög den ena iväg medan den andra kröp in i boet. Snöpligt!

Vi fortsatte bort emot Vinterviken. Vid Blom-mensberg hördes igen några bofinkar. Utefter gångvägen såg jag två citronfjärilar. Vi åt vår medhavda picnic på en bänk vid Vintervikens Trädgårdar.

Isen låg fortfarande på Vinterviken. Värmen hade inte tagit lika mycket på den som på isen på Trekanten. Längre ut på Mälaren var det fritt vatten. Det fanns också lite fritt vatten inne i Hägerstenshamnen. Där fanns en del gräsänder men de ungsvanar jag sett där tidigare i vintras var inte kvar.

Det fanns även en del gräsänder på samma ställe på andra sidan båtklubben där man brukar mata dem. Vi gick upp till Örnsberg och åt en jättegod semla - årets sista (?) - med kaffe på bageriet där. Sen tog vi tunnelbanan hem.