19 april, Runt Trekanten


Idag sken solen igen. Men det blåste en ganska kraftigt nordan så temperaturen gick inte upp till mer än åtta grader på eftermiddagen. När vi gick ut vid tretiden hade dock vinden avtagit.

Utefter stränder-
na vid Trekants-
parken och Tre-
kantsstranden låg stora drivor av nedfallna alhängen. Jag insåg plötsligt varför alarna så ofta växer precis i strandkanten. Det är inte bara för att de trivs där. Det är också en natur-
lig följd av att dit driver alla de hängen med alfrån som fälls i vattnet.

Ett viggpar simmade ganska nära stranden vid Matningsviken. Precis på andra sidan viken sprang en ganska stor råtta - eller möjligen en sork - tvärs över gång-
vägen. Den försvann bakom ett träd. När jag tittade där fann jag ett hål. Just då tittade råttan ut. Den försvann dock in igen när den såg mig.

Det fanns en del sothöns utspridda utefter stränderna. Ett par byggde på det vanliga boet närmast Matningsviken. På bilderna längst ner följde jag en av dem när han - eller hon - kom med ett långt vasstrå som han/hon placerade i boet.

Aloe låg i sitt gamla bo. även han byggde på boet. Han sträckte ut sin långa hals utanför boet och fick tag på stora fång med gammal vass o dyl med näbben. Sen förde han halsen som en grävskopsarm och dumpade av det han hade på lämpligt ställe i boet. Han drog sig inte för att också bita av små kvistar från träden ovan-
för och lägga dem i boet. Han var så upptagen av byggandet att han inte brydde sig om de bröd-
bitar jag kastade ut till honom i boet.

Efter en tids byggande gav sig Aloe ut på vattenspegeln utanför Badviken. Där gjorde han en mycket grundlig toalett efter allt byggande. Han noppade sig över hela kroppen och rullade runt och skakade sig så att vattnet yrde om honom. Han kanske gjorde sig fin för att ge sig ut på friarstråt?

Intill boet vippade en sädesärla. Ytterligare en eller två sädesärlor fanns i Blommensbergsviken. En storskrakshane simmade långt ute på vattnet. Flera skrakar fanns senare närmare Trekantsparken.

Blåsipporna blommade för fullt på det vanliga stället vid Blommens-
bergsviken. Men alldeles intill blommade årets första vitsippor på ett ställe jag inte sett tidigare. Det visade sig sedan att det redan nu fanns mycket utslagna vitsippor på sluttningen mot Nybohov. Men det tar väl någon vecka innan allt är utslaget där. Då har väl också löven på träden slagit ut så att slänten är som allra vackrast. Men på några mindre träd hade löven radan slagit ut. Och det fanns långt gångna knoppar på en del av kastanjerna.


Sothönan tar vasstrået...

...mot det gamla boet...

...och lägger det där