10 april, Långfredagen, Runt Trekanten


Det har varit en relativt varm period även om dimmolnen inte släppt sitt tag vissa dagar. Det här har tärt på istäcket på Trekanten. Speciellt på skärtorsdagen försvann isen från stora delar av sjön. Idag, under långfredagen försvann de sista resterna av is. På kvällen var sjön helt isfri. Det här har jag beskrivit under
Islossningen 2009

Även idag var det varmt och också soligt. När vi gick ut vid halvettiden började temperaturen närma sig femton grader. Under eftermiddagen steg den mot sjutton grader. Det var dessutom vindstilla. Alltså ett perfekt väder för en fotopromenad med picnic.

De jag var särskilt intresserad av när jag gick ut var svanarna. På skärtorsdagen dök det redan tidigt på morgonen upp en svan i det öppna vattnet vid Trekants-stranden. Jag såg den sedan inte under dagen, men på kvällen fanns där igen.

Även idag dök den upp på förmiddagen. Men strax därefter dök det upp ytterligare en. Men de var definitivt inte ett par. Den sist anlända gick fram till den andre, när den stod på den is som var kvar. Men sedan lämnade den där och simmade in till Fiskevården för att bli matad. Den andre simmade ut på sjön bort mot Matningsviken men försvann relativt snabbt från sjön.

När vi kom ut låg Aloe vid Trekantsparken. Visst var det han som kommit sist. Jag kände igen honom på den vackra, färgrika näbben och på hans fina sätt att äta brödbitar ur min hand. Det har han gjort många gånger och vi är trygga med va-randra när han gör det. Men för säkerhets skull kollade jag ock-så hans ring-märkning. Det är inte första gång-en han skräm-mer iväg andra svanar, som inkräktar på "hans" sjö. Så gjorde han ock-så förra året de gånger han dök upp här.

Viken här var full av skrattmåsar, som höll sig framme när någon matade fåglarna. Där fanns också en två sothönor och ett par gräsander. Det såg ungefär likadant ut i Matningsviken.

Utefter Trekantsstran-den växte det tussilago på flera ställen. Där fanns också en hel del gula krokus. Vid sten-muren nedanför Terras-sen hade det nu kommit upp och slagit ut massor av scilla. Dessutom fanns de gamla kroku-sarna kvar.

I skogspartiet vid Mat-ningsviken såg jag först inga fåglar. Men jag hörde bofinkar och ringduvor. så småning-om flög tre ringduvor över oss på väg mot Terrassen. En fjärde duva slog sig ner i ett träd intill oss.

Vi åt vår medhavda picnic vid grillplatsen. Et par sothöns höll till strax bredvid. Ett par änder simmade förbi. Även Aloe gjorde en tur bort emot Badviken innan han kom tillbaka och fick mer mat av mig. Innan vi packade ihop gjorde jag också en tur upp på Terrassen. Även där hörde jag ringduvor och bofinkar men såg bara en talgoxe.

Utanför Badviken låg två viggpar och några gräsänder. När de blev matade från bryggan där kom tre av viggarna in. Den ena hanen blev dock hela tiden ivägkörd av den andra medan honan lugnt kunde ligga kvar och äta.

Det hade kommit upp massor av blåsippor på vårt vanliga blåsipps-ställe. Även ut-efter trappan upp på sluttning-en mot Nybohov fanns en del ut-slagna blåsip-por.

I närheten av bäcken satt en ensam ringduva i ett träd och hoade. Lite längre fram sjöng en bofink så vackert intill gångstigen. På andra sidan gångvägen föll en koltrast in i sången. Framme vid Tomtplatsen satt en ensam ringduva i en tall.

Nere i Kryddparken blommade busken med de rosa blommorna. Det började även bli gula blomknoppar på en annan buske i parken. En rödhake satt på en gren intill. Och en snöskata letade mask på marken nedanför.