11 april, Påskaftonen, Vid Trekanten


I går kväll försvann den sista isen från Trekanten. Hur det gick till kan du läsa i
Islossningen 2009

Liksom igår dök det upp en svan i sjön på förmiddagen. Den lade sig vid Fiske-vården. Vid tolvtiden kom Aloe hit. Han attackarade den andra svanen direkt. Det som utspelades i Svanarnas kamp om Trekanten 2007 upprepades. Den andra svanen flög iväg en bit med Aloe tätt efter. De landade ute på sjön för att vila lite. Därefter gick Aloe till ny attack. Skillnaden var att de nu inte fanns några honor i sjön och att den andre svanen gav upp redan efter en halv-timmes attacker. Den gjorde en stor lov över sjön och flög iväg mot stan. Och Aloe kunde i lugn och ro glida in till stranden av Trekantsparken för att bli matad. Tyvärr skymdes mycket av det för mig av grenverket utefter sjön. kampbilderna blev dåliga men flyktbilderna nedan bättre.

Även idag var det ett fantastiskt vårväder. Solen sken, det var vindstilla och 17 grader varmt redan när vi gick ut vid ettiden. Vi gick naturligtvis direkt ner till Aloe där han låg nedanför oss.

Liksom överallt på sjön fanns det här massor av skrattmåsar. En av dem var en fjolårsunge, som ännu inte hade fått hela sommardräkten. Det fanns kvar såväl delar av vinterdräkten som ungfåglar-nas brunspräck-liga fjädrar. Bland skrattmå-sarna såg jag också en ung gråtrut. Det kan vara samma, som höll till här ensam tillsammans med en fiskmåsunge hela hösten. Här fanns också ett par sothöns och några gräsänder.

Nu fanns det lite tussilago öven vid stranden av Trekantsparken. Det fanns lite gråsparvar i buskarna vid Fiskevården, men de märktes inte särskilt mycket.

Vi åt en god påsklunch ute på servicehusets restaurang innan vi fort-satte ner mot Matnings-viken. Där slog vi oss ner på en bänk. Vid vattnet knoppades kär-leksörten. Årets första sädesärla vippade fram utefter strandkanten. Ett sothönspar kom då och då fram från pilarna. Där låg också ett par stor-skrakar, även de årets första. Efter ett tag sim-made de ut mot mitten på sjön.

På hemvägen fotograferade jag en blåmes i buskagen och en bofink. Den satt i ett träd vid stranden och sjöng högljutt. Tyvärr var det svårt att få hlet fri sikt till den. En sädesärla - kanske samma som i Matningsviken - trippade på gräsmattan.

Vi slog oss ner på nytt vid stranden av Trekantsparken. Där fanns samma fåglar som sist. förutom Aloe, som var i andra delen av sjön.


Inkräktaren flyr i...

...en båge in mot stan

Aloe vann som vanligt