12 juni, Runt Trekanten

Idag såg jag bl a sothöns med ungar, gräsand med ungar och våra svanar kring Trekanten.

Det var mulet men regnade faktiskt inte när jag gick ut vid halvelvatiden. Temperaturen låg på ca 18 grader.

När jag kom till sothönsboet vid Trekantsparken såg jag först bara en av föräldrarna i boet. Men när den andre snart kom med mat stack först en av ungarna upp sitt huvud och gapade efter mat. huvudet följdes snart av tre andra huvuden med kal hjässa omgiven av de de morotsfärgade "hårkransarna". De nykläckta sothönsungarna ser verkligen för groteska ut. Det finns alltså minst fyra ungar i det boet.

Det fanns inga sothöns kring boet vid Matningsvken. Men när två kvinnor kom ner med bröd lite längre fram bland pilarna dök sothönan med de två olika stora ungarna upp. Den störste, som nu är knappt tre veckor gammal, höll på att tappa sin "punkfrisyr" och börjar se mer "normal" ut. Den plockade också upp maten på egen hand medan den mindre fortfarande blev matad av den vuxne.

Efter en stund dök det dock upp en flock måsar. Ungarna sökte då skydd i grenverket intill medan den vuxna sothönan försökte jaga bort måsarna. det misslyckades naturligtvis varför även sothönan drog sig in i grenverket.

Vid Svanboet kunde jag skymta sothönskullen där utanför svanboet och grenverket intill. Det fanns fortfarande tre ungar kvar.

Svanarna låg också där. Svea drack vatten medan Aloe putsade fjädrarna. Där fanns också några gräsänder och skrattmåsar.

Jag såg över huvud taget inte till sothönsfamiljen bortom Badviken. Jag hoppas att de höll till bland pilarna så att jag inte såg dem.

Även idag fanns det en hel del ladusvalor över sjön.

När jag efter fullbordat varv kom tillbaka till Trekantsparken såg jag andhonan med de tre ungarna där.