20 mars, Vid Trekanten

Runt Trekanten såg jag ringduva, skrattmås, större hackspett, nötväcka, skata, koltrast, snöskata samt talgoxar, blåmesar och gråsparvar.

Veckans väder har varierat. Idag var det soligt och nästan 10 grader varmt. Vattnet droppade eller rann från hängrännorna på Nordströms Trä. Kanske den första riktiga vårvinterdagen, då det var skönt att sitta utomhus och fika.

Värmen har tagit hårt på snötäcket. snön öpå isen är nästan borta. På gångvägarna är det ömsom barmark, ömsom stora vattenpölar. På sina håll är det dock fortfarande isigt.
Takdropp vid Nordströms Trä
Isen vid badplatsen

Smältvattenkanal vid badviken

Tövädret hade som vanligt lockat hit skrattmåsarna. De svävade över gräsmattorna och satt på isen och tog vara på allt ätbart, som de kunde hitta. Vad som göms i snö kommer upp i tö.

Det fanns ganska få fåglar såväl kring Fiskevården som vid Fågelparadiset. Matningen verkar ha upphört på båda ställena. En skata letade i stället mat i snön vid förskolan vid Trekanten.

Från badplatsen gick vi upp på Lövholmsvägen och följde den hemåt. Det var en för oss ovanlig väg. Men lyckosam!


Vid Anticimex hörde vi årets första ringduvor. De var - liksom i fjol - årets första flyttfåglar, bara några dagar senare än förra året. Vi hörde åtminstone tre och fick syn på en tvärs över vägen.


Vi stannade till vid en mäktig gammal ask i hörnet av skogsdungen, som ligger nedanför vägen. Där var det fullt liv. En större hackspett flög oroligt omkring från gren till stam för att hitta ett bra ställe att hacka på. En nötväcka klättrade på stammen och flög då och då ner på marken efter något, som ramlat ner. En koltrast rörde sig utefter en av de grövre grenarna. En snöskata flög upp från trottoaren och satte sig på grenen ovanför. Högre upp skymtade jag såväl talgoxar som blåmesar. Ett givande stopp på väg hemåt!
Större hackspett, hane i asken
Koltrast, hane, i asken

Snöskata i asken