24-26 maj, Från min balkong

Jag såg ladusvalor, fiskmåsar och strandskator.

Årets första svalor


Den 24 maj var det strålande solsken, men ganska kallt. jag skulle på utflykt i Skärgården, men innan jag åkte fick jag syn på ett antal svalor, som flög över gräsmattorna. Det var årets första för min del. Såvitt jag kan se är åtminstone en av dem en ladusvala med mörk hals.


Fiskmåsen på taket har fått ungar
Den 25 maj var det grått, regnigt och fortsatt kallt. men vid ett tillfälle, när jag tittade till Ahlsells tak, såg jag att fiskmåsen, som stadigt legat på ägg i bortre hörnet, nu för första gången hade lämnat platsen. Jag tog naturligtvis ett foto, men på det är det svårt att urskilja vad som finns i boet. När en strandskata närmade sig flög fiskmåsen genast ner för att skydda boet.


Dagen därpå var det soligare men fortfarande kallt. När fiskmåsen den här gången lämnade boet tog jag det här fotot. Jag tycker att man tydligt kan se två eller tre ungar i boet.

Samtidigt visade sig strandskateungarna där de brukar vara. De börjar nu allt tydligare se ut som vuxna fåglar med grå rygg och ljust bröst. Föräldrarna såg jag just då inte till.