22 maj, Vid Trekanten

Jag såg starar, gräsänder och strandskator, alla med ungar samt knölsvanar, sothönor, en större hackspett och en bofink.

Idag låg temperaturen på närmare 25 grader på eftermiddagen. Under min promenad framåt tre började solskenet dock att övergå i soldis och lite moln. Det märktes att en front började närma sig.

Starar med ungar
Stararna drog snabbt till sig mitt huvudintresse. På gräsmattorna i Trekantsparken och vid Trekantsstranden var de fler än jag någonsin sett tidigare. Så var det även kring Matningsviken, Terrassen och Grillplatsen. Jag fick där snabbt syn på tre olika bon i hål uppe i träden. Jag stod ett längre tag nedanför boet precis vid Matningsviken, samma bo jag följde förra året.


Nere på marken en bit från trädet låg en hög med brödrester. Stararna flög fram och tillbaka och hämtade bröd i högen och matade ungarna med. Ibland blev det riktigt stora brödstycken, som här. De flög olika vägar till boet hela tiden.

Jag såg bara en unge i taget i boöppningen men det kan vara olika, som turades om att visa sig.

Staren flög in med maten till ungen
Ungen hade ett stort gap att fylla

Sedan flög staren snabbt tillbaka till brödhögen igen

Om det fanns andra stora fåglar i närheten av boet - ibland fanns där större hackspett, kråkor, skator och snöskator - väntade de med att komma. Ibland slog de sig ner högre upp i trädet för att vänta ut attt de andra fåglarna försvann. tog det för lång tid tittade ungen oroligt ut för att se vad som hänt.

Andra fåglar
Svanarna höll - som vanligt tycker jag - till vid Trekantsparken. Den ene av dem verkar slåt sig ner på samma ställe på land när det inte är matning på gång. De visar inga tecken till att vilja bygga något bo borta vid det gamla Svanboet.


Andhonan vid Svanboet höll, liksom vid förra promenaden, noga uppsikt på sina fyra ungar. En femte unge kom insim-mande från yttre delen av vassen. Så var de i alla fall fem här, som andra sett. Den femte var väl på utflykt förra gången också.


Sothönsen låg och ruvade i alla bon jag hittat. En bofink promenerade omkring på gångvägen vid Grillplatsen. Och överallt från träd och buskar hördes fågelsång eller -läten av alla de slag.

Vid vår middag på balkongen kunde vi följa samma familjeliv bland strandskatorna på taket som igår. Som synes nedan.
Strandskatan flög in med maten till ungarna
En unge sprang och mötte

Den ungen blev matad