18 maj, Runt Trekanten

Jag såg gräsänder, nötväckor och strandskator, alla med ungar samt fiskmåsar, skrattmåsar, sothönor och starar.

De senaste dagarna har det varit en nästan kvav, fuktig värme med temperaturer en bra bit över 20 grader. Sol och soldis har växlat med mer molnigt väder. Enstaka regnskurar har kommit på nätter och förmiddagar.

Strandskatorna på taket har fått ungar - eller åtminstone en


När jag tidigt i morse tittade ut över taket såg jag att strandskatan inte låg där den brukar. Den fanns någon meter därifrån. När jag studerade det foto jag då tog (bilden t v) tycker jag att jag ser åtminstone en unge intill den vuxna. Vad tycker ni?


Senare på dagen såg jag inte till ungen eller ungarna. Men jag gissade att den eller de fanns intill den låga muren i framkanten på taket. I vart fall bevakade minst en av strandskatorna den platsen noggrannt hela dagen.
Bevakning från takkanten
Bevakning från två håll

Bevakning från två håll på takkanten

Vid stranden av Trekantsparken fanns som vanligt mest skrattmåsar men också ett par viggar och en fiskmås. Den senare var tydligen framgångsrik i jakten på mat. Ett par starar sökte sin mat på gräsmattorna vid Trekantsstranden. Det gjorde också en snöskata.

Ruvning på gång i alla sothönsbona
Idag låg det sothöns stadigt i alla de fem bon jag lokaliserat. Men i Blommensbergs-
viken jobbade den vuxne, som inte ruvade, fortfarande för fullt med att samla material för att förbättra boet.

Den första kullen med andungar kläckta
Vid Svanboet träffade jag på årets första kull med andungar. Det var fyra små dunbollar som for omkring, övervakade av honan.Även nötväckorna vid Tomtplatsen hade ungar
Ovanför trapporna upp från Blommensbergsviken träffade jag på en hel del violer, skogsvioler tror jag.

På sluttningen mot Nybohov hördes Ringduvor, koltrastar, bofinkar och rödhakar från alla håll. Säkert många andra fåglar också som jag inte kan identifiera med hjälp av sången.


Vid Tomtplatsen hade ett par nötväckor flyttat in i det undre av två hackspetthål i en tall. Ungarna var tydligen kläckta nu eftersom båda färäldrarna for som skottspolar med mat till dem. När den ene lämnat ifrån sig sin mat var den andre redan på väg.


Svanarna har ju funnits här i sjön en tid. För några dagar sedan såg jag att de dansade med varandra med synkrona halsrörelser, en dans som brukar vara inledningen till en parning. Det föreföll som om de tänkte stanna, även om jag inte sett att de påbörjat något bobygge. Men under min promenad idag såg jag inte någon svan alls i sjön. På kvällen kunde jag dock konstatera att åtminstone den ena svanen då låg vid Trekantsparken.