9 maj, Runt Trekanten

Jag såg häger, knölsvan, fiskmåsar, skrattmåsar, gråtrut, viggar, sothönor och en kanadagås.

Idag var det grått men uppehåll. På eftermiddagen var det åtta grader varmt.

Svan och andra sjöfåglar vid Trekantsparken


En av svanarna var kvar även idag. Jag såg den då och då simma mellan Matningsviken och Trekants-
parken för att se var den blev matad. När vi kom ut stod den vid Trekants-
parken tillsam-
mans med en hel rad andra fåglar. Det var den av dem, som igår vågade sig upp på land.


Förutom svanen fanns där mest skrattmåsar. Fjolårsungarna befann sig i olika utvecklingsstadier. Det fanns också en och annan fiskmås samt några gräsandshanar. De senares honor ligger väl på ägg någonstans vid det här laget. Även gråsparvar höll sig framme. Sothönsparet höll sig kring sitt bo.
Fjolårsungar av skrattmås på väg mot vuxen sommardräkt
Fiskmås vid Trekantsparken

Fiskmås (överst) och skrattmåsfamilj

På gräsmattorna både här i Trekantsparken och utefter Trekantsstranden fanns det mest snöskator. En kanadagås promenerade omkring vid Matningsplatsen. Det låg sothöns i de flesta bona utefter stranden. De lät sig dock lockas av utkastat bröd och lämnande bona för en kortare stund. Några hade mer bråttom tillbaka, andra tog god tid på sig.

En häger på besök


Vid Grillplatsen stod plötsligt en häger på en trädstam ut över vattnet. Den stod kvar i lugn och ro även när jag började fotografera den. Så småningom kastade den sig dock utan förvarning ut över vattnet och flög i en vid båge in mot Matningsviken. Det verkade som om den försvann in mot stan.


Jag tror att det är samma häger, som bott här tidigare i flera år. Via länkarna till höger kan du läsa mer om den och se på fler bilder från såväl det här besöket som tidigare tillfällen. Men den här gången satte den sig inte i talltoppen på andra sidan sjön.

Vid Grillplatsen fanns också några sothöns och skrattmåsar, som gärna slogs om brödbitarna. Skrattmåsen till höger stod på land och tittade på. Vid badet fanns ett par gräsänder som också gärna blev matade.

Fantastiska vitsippsbackar
På hemvägen på Nybohovssidan av sjön sjöng såväl koltrastar som olika sorters småfåglar, såsom den här blåmesen. en gråtrut simmade ute på sjön. Vi blev dock mer fascinerade av de ovanligt täta mattorna av vitsippor på sluttningen. Så här mycket tror jag att jag aldrig har sett, vare sig här eller någon annan stans.
<