30 maj, Runt Trekanten

Jag såg mest sothöns, gräsänder och strandskator med ungar samt gråtrutar och skrattmåsar.

Efter lite mulet och regnväder igår var det återigen en i huvudsak solig och relativt varm dag. Idag lämnade jag balkongen på eftermiddagen för att närmare kunna se vad som hänt nere vid vattnet. I första hand var det sothönsen jag var intresserad av.

Åtminstone två par sothöns hade fått ungar
I sothönsboet vid Trekantsstranden kunde jag skymta två eller tre ungar, som stack upp sina röd-gula huvuden intill den vuxna sothönan i boet. När den andra sothönan kom in med mat föste den i boet ner ungarna under sig för att själv ta emot maten. En unge kröp dock fram och försökte få med lite grann, men förgäves.

I boet vid Svanboet fanns det åtminstone sex ungar i boet.

När den andra vuxne kom dit för att mata hade den ytterligare en unge i släptåg. Sammanlagt åtminstone sju ungar där alltså.

I de övriga bona jag sett låg det sothöns lugnt och stilla. De ruvade uppenbarligen fortfarande.

Jag såg två andkullar


I den ena, vid Trekantsstranden, fanns minst sju nu relativt stora ungar. Jag har sett dem här även tidigare i veckan.

Den andre kullen, bilden t v, bestod av fyra, relativt små ungar. Den höll till vid Svanboet. Är det samma kull jag sett där tidigare har de inte växt särskilt mycket.

Gråtrut äter fisk
vid stranden vid Fiskevården hade en gråtrut gjort ett jättekap. Antingen hade den själv fångat en ganska stor fisk eller också hade den hittat en nyligen död sådan. Den kalasade alldeles i fred på inkråmet.


Annars var det en hel del liv på gräsmattorna, inte bara av människor utan även av starar, skator, duvor och måsar. Men idag var jag mer intresserad av de små liven vid sjön.

Mot kvällen fanns det naturligtvis en del skräp kvar, vilket intresserade en del fåglar, bl a en gråtrut och en skrattmås. då hade också en av strandskatornas ungar lyckats ta sig upp på muren kring taket där de bor. Jag hoppas att den blir flygfärdig innan den trillar ner.