8 maj, Vid Trekanten

Jag såg fiskmåsar, strandskata, knölsvanar, vigg, sothönor och starar.

Dagen präglades av relativ kyla - några plusgrader - och ett ihållande regnväder.

Även en fiskmås häckar på taket


På morgonen, innan regnet började, kunde jag fotogrefera den fiskmås, som sedan några dagar tycks ruva på ägg på taket till Ahlsells. Den ligger i det bortre hörnet, bara några meter ifrån strandskatan intill den prismaliknande uppbyggnaden på taket. Det ska bli spännande att se vad som händer när båda kullarna kläcks med några dagars mellanrum.


Ett svanpar på besök

Fram emot kvällen råkade jag få syn på ett svanpar, som höll till kring Svanboet. Naturligtvis begav jag mig genast dit med lite bröd, för att locka in dem till stranden och upp på land.


Regnet hade upphört men hängde kvar i luften. Det var vindstilla och kändes oväntat skönt och friskt ute. Luften var full av fågelkvitter. Starar, fiskmåsar, snöskator och skator letade mat på gräsmattorna.

Svanarna kom in och mötte mig i Matnings-
viken. där fanns också några gräsänder, en sothöna och en vigg.


Som tänkt kom svanarna in och åt av mitt bröd. De kom nära, men väste bara när jag ville få dem att äta ur handen. Så gjorde aldrig Aloe! Jag kunde också konstatera att båda saknade Aloes färgstarka näbb. Ingen av dem var heller ringmärkt. Det var alltså ett annat svanpar.

Efter ett tag kom en av svanarna upp ur vattnet. Den åt också ur handen, men väsande och nervöst. När brödet var slut drog de sig ner i vattnet och jag gick hem. På hemvägen kunde jag fotografera några starar och fiskmåsar samt en kanadagås, som nu dök upp vid Trekantsparken.
Starar i Trekantsparken
Fiskmås i Trekantsparken

Kanadagås vid Trekantsparken