27 december. Bara blåmesar, gråsparvar och gräsänder - och så en ensam stadsduva

Jag fotograferade gräsand, blåmes, gråsparv och stadsduva

Orkanen Dagmar har hälsat på


Det har blåst varma västvindar hela veckan. Natten till annandagen ökade vinden till orkanstyrka och kallades Dagmar. Här medförde den - förutom oreda på min balkong - åtminstone två nerblåsta träd kring sjön och ett tredje, som hänger i ett annat träd.


Idag var det solsken och 10,5 grader varmt vid niotiden. Men när jag kom ut vid ettiden hade temperaturen sjunkit till 7 grader. Det blåste fortfarande så pass mycket att det gick små vågor på sjön. Solen nådde naturligtvis inte längre ner än till hustaken utenfter Trekantsstranden. Men den lös på husen på Sannadalsberget.

Blåmesar och gråsparvar vid Fågelparadiset


Det var som vanligt gott om fåglar vid Fågel-paradiset men det var bara blåmesar och gråsparvar som fastnade på mina bilder. Jag såg också med säkerhet åtminstone en talgoxe där.

Gråsparvar vid Fågelparadiset

Ytterligare en gråsparv satt i Trekantsparken. Även i Doftparken fanns några gråsparvar och blåmesar men ljuset var för dåligt för att få dem på bild. Däremot kom en ensam stadsduva med på en bild därifrån.

Gräsänder runt hela sjön
Gräsänder låg som vanligt utspridda runt de stränder, som var minst utsatta för vinden. De flesta låg idag innanför bron i Blommensbergsviken, där isen hade gått upp. En del fanns också i Matningsviken, men inte lika många som det brukar. De övriga fanns parvis eller i små grupper inna bland träden vid stränderna runt sjön.