4 december. Två storskrakar ute på sjön

Jag fotograferade storskrake, gräsand, gråsparv och skata.


Det har varit några dagar med växlade molnighet, ganska kraftig blåst, några plusgrader på eftermiddagarna men nattfrost.

Idag var det huvudsakligen grått och ganska mörkt redan vid halvtvåtiden, då vi gick ut. Tempera-turen låg då på fem plusgrader men det blåste en del snett in emot Trekantsstranden.


Men sammantaget en fantastiskt varm höst. Ännu idag, den 4 december, blommade lobelian på min balkong. Den har stått sedan slutet på maj men sällan blommat så praktfullt som nu.

Två storskrakar ute på sjön
Liksom vid förra promenaden låg två storskrakshanar ute på den stora vattenytan. Jag såg dem närmast från en öppning i trädridån vid vattnet nedanför Terrassen.


Sammanlagt ett 40-tal gräsänder i sjön


Idag räknade jag lite försiktigt antalet gräsänder i sjön. Jag kom fram till ett 40-tal. Drygt hälften av dem låg i lä inne i Matnings-viken. De övriga låg som vanligt utspridda längs sjöns stränder, överallt där det inte blåste för mycket.

Gräsandspar vid Grillplatsen
Gräsandshane vid det gamla Svanboet Gräsandshane i Blommensbergsviken

Gråsparvar i Doftparken och skator i Trekantsparken
Även idag fanns det en del gråsparvar kring de numera nästan tomma näten med talgbollar i Doftparken. Och gott om skator i Trekantsparken, även om de senare verkade försvinna varje gång jag lyfte kameran.