20 december. Nötväckan vid Fågelparadiset nu på bild

Jag fotograferade nötväcka, gräsand, blåmes, gråsparv, stadsduva och skata.


Det har varit mycket nederbörd sedan sist, till en deli form av snö som ligger kvar. Det vore väl fel att säga att marken är snö-
täckt, men den är det i vart fall delvis och det lyser upp.

Idag bröt solen igenom vid lunchtid så jag tog med kameran och gick ut då. Ja, solen nådde ju inte ner på marken kring Trekanten, det är ju nära vintersoståndet nu. Men husen på Reimersholme och Kungs-holmen var solbelysta.

Snötäckt Bro med is innanför
Spegling av bergknallen Glest med snö på Sluttningen

Temperaturen låg kring noll grader och det var fullkomligt vindstilla. Sjön låg spegelblank och isfri, sånär som på innanför Bron.

Nötväckan vid Fågelparadiset nu på bild
Den nötväcka, som jag såg i Fågelparadiset på förra promenaden men inte fick med på bild, var mer samarbetsvillig idag. Den visade upp sig såväl vid fågelfröhuset som i ett träd intill. En annan nötväcka såg jag uppe vid Tomtplatsen, men den ville inte alls vara med på bild.

Även blåmesar och gråsparvar fanns kring Fågelparadiset


Men nötväckan var inte ensam där. Det var gott om andra fåglar, mest blåmesar och gråsparvar. De flesta höll till kring och under det stora fågelbord man ställt ut på gräsmattan. Men de fanns även kring de olika fågelfröhusen där och i träd och buskar runt omkring.


Fortfarande många gräsänder kvar i sjön


Jag såg fortfarande ganska många gräsänder, mest kring Matningsviken och vid Trekantsparken, men också på några andra ställen utefter stränderna. Jag fick ändå känslan av att de var betydligt färre nu och att en del av dem redan flyttat för vintern.


Andra fåglar runt sjön
Men det fanns naturligtvis en del annat noterbart runt sjön.
Skata i ett träd i Trekantsparken
Gråsparvar under taket till Sportfiskarna Koltrast vid buskagen nära servicehuset

Uppe på Sluttningen såg jag - förutom nötväckan - en koltrast vid Tomtplatsen och en del större fåglar, kanske nötskrikor längre upp på sluttningen. Men de fastnade inte på några godtagbara bilder.

Det gjorde däremot några gråsparvar och en ensam stadsduva kring och under talgbollarna i Doftparkensamt en flock stadsduvor i Trekantsparken.