8 december. Nyis på sjön. Grönsiskor, steglitser och snöskator runt omkring

Jag fotograferade gräsand, grönsiska, steglits, snöskata, blåmes, skata, kråka och stadsduva.


Idag var det strålande sol och praktiskt taget vindstilla. Temperaturen på min balkong låg på någon minusgrad men det var nog ännu kyligare på marken. Där låg gårdagens antydan till snö kvar. På många av gångbanorna hade fukt frusit till ett tunt, halt islager. När jag gick ut mitt på dagen var det säkrare att gå på gräsmattorna än på gångvägarna. Sett från Trekantsstranden nådde solen knappt över hustaken i Nybohov.


Det började frysa nyis på sjön. Isen täckte stora delar av sjön närmast Blommens-berg. Enstaka isflak låg närmare Trekantsstranden.

Fortfarande massor av gräsänder


Det var lika många gräsänder som vid förra promenaden. En gräsand fungerade som isbrytare vid ett isflak vid Trekants-stranden. Ganska många låg i Matningsviken och stod uppe på land vid Grillplatsen. Några få fanns också vid Trekantspar-ken.


Grönsiskor och steglitser i småfågelsflock vid Anticimex


I trädtop-parna nära Anticimex upptäckte jag en ganska stor småfågels-flock. På mina bilder finns grönsiskor och steglitser, men jag tror att jag också såg några talgoxar.


Flock med snöskator på Sluttningen
Uppe på sluttningen mot Nybohov kom en stor flock fåglar flygande och slog sig ner i en trädtopp ganska långt bort. jag trodde att det var stadsduvor på en lite ovanlig plats. men det visade sig vara snöskator. Jag har nog aldrig sett så många sådana på en gång. Vid tomtplatsen fanns också en ensam blåmes.

Idag mest blåmesar vid talgbollarna i Doftparken
Det fanns några nya talgbollar i Doftparken. Men idag var det mest blåmesar där. Jag såg också någon enstaka talgoxe men ingen gråsparv.

Skator i Trekantsparken, men också några kråkor och stadsduvor
Som vanligt fanns det massor av skator i Trekantsparken. Många satt i träden vid Fruktparken. Andra rörde sig på marken. Där fanns också några kråkor och stadsduvor.
Skator i ett träd vid Fruktparken
Skata i Trekantsparken Skata i Trekantsparken