28-30 april. Strandskatorna anlände till taket

Jag fotograferade strandskata och fiskmås.

Den 28 april anlände faktiskt strandskatorna till taket på Ahlsells, flera veckor senare än förra året.. Men båda föreföll att ha friska, smala ben. Förra året var den ena halt med ett förtjockat ben. Det verkade alltså som om denne ersatts av en annan moatjé.
Strandskatorna har anlänt till taket på Ahlsells

Men situationen i år var annorlunda än förra året även på ett annat sätt. Då var strandskatorna först. De fick då också sällskap av bara ett par fiskmåsar. I år verkar det som om fler fiskmåsar slagit sig ner där eller i vart fall hade det som utgångspunkt för sina maträder ner i parken. Jag kan från min balkong bara se ett fiskmåsbo på taket men det kan ju finnas fler i år.
Fiskmås i boet
Flera fiskmåsar runt omkring

Första dagen verkade det gå utan komplikationer även om strandskatorna med jämna mellanrum båda gav sig ut på provianteringsturer. Det var likadant även andra dagen även om jag då såg en fiskmås jaga en av strandskatorna en liten bit. Men det verkade inte vara så allvarligt menat, för strax därefter promenerade den jagade i lugn och ro över taket utan att bli antastad.


Den tredje dagen började de göra sig mer hemmastadda även om de inte stannade på taket hela tiden. En av dem lade sig då och då intill takets yttermur som om de tänkte boa där. Den kanske ville prova ut den ideala platsen för boet. vi får hoppas...

En av strandskatorna provar ut boplats under den andres
överinseende