21 april. Kniphonan är tillbaka. Knölsvanarna förbe-reder bobyggande. Fiskmåsarna på taket ligger i boet. Harar på Terrassen

Jag fotograferade knipa, knölsvan,sothöna, gräsand, skrattmås, fiskmås, silltrut, gråtrut, skata, snöskata, koltrast, pilfink och talgoxe.

Igår kom det massor av regn, till en del snöblandat.Idag klarnade det upp någorlunda under dagen och temperaturen steg från strax över noll till närmare tio grader. Det blåste dock en del från sjön, så det gällde fortfarande att vara väl påklädd.

Knölsvanarna verkade förbereda bobyggande
När jag först såg svanarna låg de vid Trekantsparken. De rev upp pinnar och grenar från botten och flyttade dem en liten bit, till synes utan system. Men så brukar det se ut när de börjar bygga bo. Vanliga knölsvanar gör det med vass, men förra året byggde Svante och Lena sitt bo av just sådana här grenar. Men inte vid Trekants-
stranden, utan bland träden mellan Matningsviken och Grillplatsen.
Svanarna plockade med sina grenar vid Trekantsparken

När vi idag kom dit hade svanarna också förflyttat sig och höll på med samma procedur där. Jag börjar bli alltmer övertygad om att det är Svante som är tillbaka och tänker bygga samma typ av bo som förra året. Då fungerade det ju bra. Det var ju inte där de råkade illa ut. Vad som hände med dem då kan du läsa här.

Sothönsen parar ihop sig

Idag såg jag fem tydliga par av sothöns. Ett par höll som vanligt till vid Trekantsparken. Ett fanns vid Trekantsstranden nära Matnings-viken. Nästa höll på att bygga sitt bo i trädet intill förra årets svanbo (som ju tidigare varit sothönsbo). Ett par såg vi intill Badet. Det femte fanns i reningsbassäng-erna innanför Bron i Blommensbergs-viken.
Bygge av sothönsbo nära Matningsviken

Kniphonan åter i Blommensbergsviken
Sothönsen i Blommensbergviken hade fått sällskap av en kniphona, sannolikt den som häckat här de tre senaste åren. När hon klev upp och ställde sig på länsen som skiljer de båda reningsbassängerna åt kunde jag inte låta bli att tänka på hur hon förra året lotsade sina nio nyfödda ungar över den länsen. Om det kan du läsa här.
Kniphonan på länsen
Knipan tappade balansen och ramlade i vattnet Hon klättrade upp igen....
...med stor möda

Gräsänder
Jag lade inte märke till särskilt många gräsänder idag, men den här till höger var svår att gå förbi utan att plåta honom. Honan låg strax intill utan att synas särskilt mycket.

Silltrut, gråtrutar, fiskmås och skrattmåsar tillsammans ute på vattnet
På vattnet utanför Bron låg en flock måsfåglar. När jag tittar närmare på bilden kan jag se en silltrut, två gråstrutar, en fiskmås och ett antal skrattmåsar. Det är sällan man ser så många olika arter på en och samma bild.

Fiskmåsarna på taket har börjat ruva


Jag har ju tidigare beskrivit att fiskmåsarna på taket till Ahlsells hade börjat bygga på sitt lilla bo. Sedan den 21 april ligger den ena måsen - troligen honan - stadigt i boet. Det brukar vara ett tecken på att de börjat ruva på ägg. Strandskatorna, som de brukar dela taket med, har ännu inte kommit. De brukar annars vara först.

Fiskmåsarna har troligen börjat ruva

Fiskmåsarna och strandskatorna på taket har ju i flera år samarbetat med att ta hand om sina ungar. Om det kan du läsa via länkarna uppe till höger. Men förra året hade den ena strandskatan ett skadat ben. Den kanske inte har klarat det gångna året.

Bilder på våra vanliga fåglar


Även runt omkring sjön var det ett livligt fågelliv även om jag själv nu tittar mer på sjön än runt omkring. Här kommer ändå några bilder på våra vanliga fåglar där.

Koltrast, hona, på Terrassen

Fältharar på Terrassen
När jag passerade nedanför Terrassen skymtade jag en hare uppe på kanten av den. Jag tog mig försiktigt upp. Efter ett tag fick jag syn på två fältharar i bortre kanten. De drog sig sakta relativt väl skyddade utefter Lövholmsvägen ner mot Dungen. Ganska snart försvannn de ur min åsyn. Mne några bilder blev det.
Den ena av fälthararna på Terrassen

Helt utslagna påskliljor och hängen och blommor på träd
Idag var påskliljorna vid Anticimex helt utslagna. Ett annat stånd i närheten var på god väg. Allt fler vitsippor blommade såväl vid det gamla Svanboet som på Sluttningen mot Nybohov. Blåsippor blommade inte bara i det täta ståndet utan även på andra sidan trappan upp till Sluttningen. Och många träd av olika slag hade fått hängen och blommor. Våren är nog på väg trots allt!
Blommande påskliljor vid Anticimex
Vitsippor vid det gamla Svanboet Vitsippa på Sluttningen
Vitsippor på sluttningen

Svanarna vid Trekantsparken
Svanarna bryter kvistar vid Matningsviken
Sothöna vid Trekantsparken
Sothönspar i Matningsviken
Ett av sothönsen i Blommensbergsviken fick sällskap av en kniphona
Kniphonan på länsen
Kniphonan på länsen
Uppe igen på länsen
Gräsandshane vid Bron
Olika måsarter ute på vattnet
En fiskmås svävade över Trekantsparken
Skata vid Matningsviken
Koltrast, hane, i Dungen
Snöskata i Dungen
Gråsparv, hane, i Doftparken
En pilfink och två talgoxar i Doftparken
Den andre fältharen på Terrassen
Blåsippor i det vanliga ståndet
Blåsippsstånd på andra sidan trappan
Hänge på träd på Terrassen
Blommande träd i Doftparken