15 april. Årets första bofink - och vitsippa

Jag fotograferade knölsvan, skrattmås, sothöna, gräsand, bofink, talgoxe, snöskata, och koltrast.

Dagen inleddes med tät dimma, som inte försvann förrän framåt lunchtid. När solen senare bröt igenom försvann också den sista snön från gårdagens snöoväder. Temperaturen hade närmat sig tiogradersstrecket när vi gick ut vid halvtvåtiden. Det var i stort sett vindstilla och mycket behagligt ute. Solen och värmen lockade fram mycket fågelkvitter från buskar och träd. Tyvärr försvann solen då och då och ersattes av några regndroppar men inte mycket mer.

Knölsvanarna höll hov vid Trekantsparken
Svanarna höll till vid Trekantsparken. Svante stod uppe på land, omgiven av folk som matade honom eller bara tittade. Sara låg i vattnet nedanför men blev också matad, om än inte lika mycket. Så var situationen när vi kom dit och så såg det också ut en kvart senare när vi lämnade dem.
Sara i vattnet nedanför Trekantsparken

Skrattmåsar och sothöns runt omkring

Det fanns en del skrattmåsar också på plats. Men de hade uppenbarligen en stor respekt för svanarna, för de höll sig på behörigt avstånd från dem. De kan ju annars bli mycket aggressiva kring maten.

En sothöna gled också förbi för att se om det kunde ge något. Men den gav upp och fortsatte till en gren i vattnet lite längre bort.
En skrattmås avvaktade på behörigt avstånd

Gräsänder och sothöns utspridda på sjön


I övrigt fanns det några sothöns utspridda på sjön.

Detsamma gällde gräs-
änderna. De flesta av dem verka-
de finnas utefter Södra Stranden. Så brukar det ju se ut när det närmar sig parningstid.

Gräsänder vid Södra Stranden

Årets första bofink vid Matningsviken


Bland alla fåglarna som sjöng idag urskiljde jag flera bofinkar mellan Matningsviken och Grillplatsen. Jag tror att den här bilden föreställer en bofinkshona vid Matningsviken, som i så fall var en av dem som sjöng. Det är dock svårt att se hennes karaktäristiska kännetecken på de här bilderna. Hör gärna av er om ni tror att det är någon annan fågel.

Trolig bofinkshona, i så fall årets första för min del

I samma område såg jag flera talgoxar och blåmesar. En snöskata hämtade material på marken och flög upp till sitt bo vid matningsviken. en koltrast satt i högre upp i samma träd.
Talgoxe nära Grillplatsen Snöskata hämtar något på marken...
...och flyger till sitt bo vid Matningsviken

Årets första vitsippa
Den tillfälliga värmen fick även blommorna att leva upp och öppna sig. Tussilagon vid Trekantsstranden var praktfull. En påsklilja vid Anticimex var på väg att slå ut. Blåsipporna i ståndet vid Blommensbergsviken hade åter öppnat sig. Men framför allt hade den första vitsippan slagit ut på sluttningen mot Nybohov.
Påskliljor vid Anticimex Blåsippor vid Blommensbergsviken
Blåsippor vid Blommensbergsviken
Årets första vitsippa på Sluttningen mot Nybohov